Prisbelønte Grass handler om en koreansk kvinne som ble tvunget inn i sexslaveri for den japanske hæren under andre verdenskrig. Illustrasjon: Keum Suk Gendry-Kim.

Splittet slekt i delt land

70 år etter Koreakrigen er Ventetiden av Keum Suk Gendry-Kim mesterlig tegnet og menneskelig fortalt om en familie som ble revet i stykker, og gjenforeningen som ikke kommer.

juli 2023

Det gjør et særskilt inntrykk å lese den sørkoreanske tegneserieromanen Ventetiden 70 år etter våpenhvilen 27. juli 1953, som sementerte delingen av Korea i to land. Serieskaperen Keum Suk Gendry-Kim skildrer en familie der mann og kone blir drevet fra hverandre med hvert sitt barn under Koreakrigen. Serien er inspirert av opplevelsene til Gendry-Kims mor, som ble skilt fra søsteren da familien flyktet til sør. Boka er basert på intervjuer med flere gjenlevende fra krigen, selv om personene i fortellingen er fiktive.

Ventetiden veksler mellom nåtiden og hendelser før og under Koreakrigen. Boka er fortalt gjennom Jina, som er forfatter, og er rammet inn av samtaler mellom henne og moren Gwija. Mesteparten av serien handler om morens barndom under den japanske okkupasjonen, frigjøringen i 1945, krigen som bryter ut i 1950, og flukten sørover. I effektfull veksling mellom store og små bilder skildrer serien folkemengdene som er på vandring, og viser noen av enkeltskjebnene i kaoset. Gwija er på flukt sammen med mannen og deres sønn og datter. Mannen og sønnen kommer bort fra henne da hun ammer datteren sin, Jinas storesøster. Gwija gifter seg på nytt etter krigen, og Jina blir født senere.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal