Hvorfor stormakter kriger

Vesten framstiller ofte sin utenrikspolitikk som drevet av en vilje til å eksportere det liberale demokratiet og rettsstaten til resten av verden. Men forholdet mellom verdens stormakter er i realiteten langt mindre idealistisk, mener John Mearsheimer, en av de fremste teoretikerne innen realismeskolen i internasjonal politikk. Han har blitt mye kritisert for sin bruk av realismeteori på krigen i Ukraina. Men hva går teorien ut på?

august 2023
Vil Kina klare å få hegemoni i Asia, eller vil USA klare å demme opp de kinesiske ambisjonene? Representanter fra det kinesiske og det amerikanske militæret på avslutningsseremonien til øvelsen «Disaster Management Exchange» nær Nanjing, 17. november 2018. Foto: Aly Song, Reuters / NTB.

For tretti år siden trodde mange vestlige eksperter at historien hadde nådd sin slutt, og at stormaktskrig var forvist til historiens skraphaug. Denne illusjonen har ikke tålt tidens tann. I dag pågår det to konflikter som kan eskalere til full krig mellom stormakter: USA mot Russland i Øst-Europa (om Ukraina) og USA mot Kina i Øst-Asia (om Taiwan).

Endringene i den internasjonale politikken de siste årene har svekket Vestens stilling. Hva har skjedd? Hvor er vi på vei? For å svare på disse spørsmålene trenger vi en teori om internasjonal politikk som kan gi mening til en kaotisk og usikker verden og et generelt rammeverk for å forstå hvorfor stater handler som de gjør. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal