Quetzalcoatl, bønner og patenter

Fra olmekene til mayaene og aztekerne spiste folkene i det som i dag er Mexico, seg mette på bønner, gresskar og mais. Men da conquistadorene kom, begynte kunnskap akkumulert over flere tusen år å gå tapt, før økonomene og naboen i nord satte spikeren i kista for de gamle praksisene.

august 2023
Illustrasjoner fra Martín de la Cruz' urtebok med aztekiske medisinplanter og deres bruk. De fleste av plantene har ikke kunnet identifiseres. Foto: Museo Nacional de Antropología i Mexico by.

Guden Quetzalcoatl, den fjærkledde slangen, ga for lang tid siden bønneplanten i gave til meksikanernes fjerne forfedre. Bønner kommer i utallige varianter og navn, men de stammer alle fra den samme tropiske lianen. Phaseolus vulgaris, bedre kjent som hagebønnen, er en slyngplante: Stilken er for svak til å holde seg oppe på egen hånd og må finne noe den kan sno seg rundt, alltid mot klokka, for å strekke seg mot lyset. Romerne ville kanskje sett veksten mot klokka som et dårlig tegn, men de kjente ikke til bønnen. Det gjorde heller ingen andre europeere før Columbus. De kjente heller ikke til mais eller gresskar, som den fjærkledde slangen også ga til menneskene for at de skulle kunne spise seg mette.

Quetzalcoatl lette i lang tid etter noe som kunne passe for menneskene. Under letingen la han merke til en rød maur som bar på et maiskorn. Han fulgte mauren til et fjell. Der forsvant den inn i en sprekk. Guden forvandlet seg til en svart maur for å følge etter den. Inne i fjellet oppdaget han en enorm skattkiste med forskjellige frø. Det var ikke lett å få tak i dem, men Quetzalcoatl klarte det til slutt. Siden den dagen, sies det, har meksikanerne spist bønner.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal