En verden av våpen

Våpenutgiftene i verden er tilbake på samme nivå som under den kalde krigen i en urolig tid med stadig voldeligere konflikter.

januar 2024
Bilde av patroner.
Illustrasjonsfoto: Jay Rembert / Unsplash.

Med krig i Ukraina og på Gaza, uro på Balkan, i Rødehavet og i Stillehavet er samtiden preget av våpenrasling. Militærutgiftene i verden økte i 2022 for åttende år på rad, ifølge Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Verden har ikke brukt så mye penger på våpen siden den kalde krigen ble avsluttet for tretti år siden: 24 265 milliarder kroner, det vil si 2,2 prosent av verdens BNP. Frankrikes hærsjef Pierre Schill advarer om at store kriger igjen er i ferd med å bli en realitet, og at «krig på ny har blitt det foretrukne middelet for å løse uenigheter». Dagens konflikter involverer, ifølge ham, «en intens vold, der moralske og juridiske barrierer sprenges av det mest tøylesløse barbari, et barbari man trodde var forvist til historiebøkene». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal