Spareknivens seier over Bundeswehr

I kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina lovet forbundskansler Olaf Scholz en enorm opprustning av det tyske militæret. Vil Scholz klare å reversere tiår med budsjettkutt?

november 2023
Forbundskansler Olaf Scholz (i midten) har lovet å oppruste og modernisere Bundeswehr, som de siste tiårene har opplevd store budsjettkutt i tråd med den tyske forkjærligheten for stramme budsjetter. Her om bord i et Airbus A400M militært transportfly i Köln, 23. oktober. Foto: Kay Nietfeld , REUTERS / NTB.

Den 27. februar i fjor annonserte forbundskansler Olaf Scholz et spesialfond på hundre milliarder euro som skulle gå til modernisering av Bundeswehr, det tyske forsvaret. Så langt har få i Tyskland sett noe til denne moderniseringen. Likevel er Thomas Müller, direktør for forsvarsselskapet Hensoldt, optimistisk: «I Tyskland må Forbundsdagen godkjenne alle større våpenkontrakter, det vil si alle innkjøp over 25 millioner euro. Det krever forberedelser. I fjor ble nesten ingen slike anskaffelser godkjent, men vi forventer mellom 70 og 80 i 2023. Det er rekord, og det kan fortsette til minst 2026.»

Blant de som vil tjene på opprustningen, er velkjente forsvarsindustrielle giganter som amerikanske Lockeed Martin (F35-jagerfly) og Boeing (CH-47-helikoptre og Arrow 3-luftvern), israelske IAI (Arrow 3) og ikke minst Rheinmetall, Tysklands ledende våpenprodusent (Leopard-panservogner). Rheinmetall-sjef Armin Papperger håper på ordrer på mellom 18 og 40 milliarder euro, og disse pengene vil også drysse ned på underleverandørene i en sektor som har rundt 100 000 ansatte fordelt på 1350 selskaper. Bare produksjonen av panservognen Leopard 2 involverer nesten 200 selskaper.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal