Leiesoldatfabrikken Colombia

Ukraina får jevnlig nytt påfyll av soldater som verken er lokale rekrutter eller frivillige motivert av kampen mot Russland, men leiesoldater som gjør det for pengene. Mange av dem kommer fra Colombia, som har spesialisert seg på den typen eksport.

februar 2024
En enke etter en kolombiansk soldat som døde på den ukrainske slagmarken, Neiva, Colombia, 28. august 2023. Flere hundre kolombianere har dratt til Ukraina for å kjempe mot betaling. Foto: Federico Rios, The New York Times / NTB.

Klokka ett på natta 7. juli 2021 ble Haitis president Jovenel Moïse drept i boligen sin i Port-au-Prince med tolv skudd i hodet, brystet, hofta og magen. Ordren var etter all sannsynlighet å ikke etterlate noen vitner. Men kona overlevde skytingen ved å late som om hun var død, mens barna klarte å flykte. To døgn senere ble det oppgitt at 26 menn sto bak drapet, og at de var kolombianere alle sammen. I realiteten skjønte de fleste så snart det brutale drapet ble kjent, at det var utført av kolombianske leiemordere, som nærmest har brutaliteten som sin signatur.

I Colombia forsøkte mediene (alle private) den gangen å framstille gjerningsmennene som ofre, med støtte i uttalelser fra slektninger som sa at de var blitt «lurt» av oppdragsgiverne, som hadde hyret dem til å beskytte offentlige personer. Men til slutt tilsto gjerningsmennene at de faktisk hadde blitt betalt for å drepe. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal