Palestina sett fra Moskva

Sovjetunionen støttet både Israel og Palestina, og Russland har bevart sine forbindelser til alle partene i konflikten. Men krigen i Ukraina og USAs monopolisering av fredsprosessen gjør en meklerrolle for Russland usannsynlig.

PLO-leder Yasir Arafat sammen med Sovjetunionens leder Leonid Bresjnev i Moskva 7. april 1977. Sovjetunionen bidro både til opprettelsen av staten Israel og anerkjennelsen av PLO som palestinernes legitime representant. Foto: AKG Images / NTB.

Hamas-angrepet på Israel 7. oktober, den israelske krigen mot Gaza og undertrykkelsen på Vestbredden har brakt Palestina tilbake på den internasjonale dagsorden. Mange trodde spørsmålet om palestinernes skjebne ville bli fortrengt med normaliseringen mellom Israel og flere arabiske land med Abraham-avtalene i 2020. Utsiktene til en normalisering mellom Israel og Saudi-Arabia forsterket ytterligere denne vurderingen.

I Moskva hadde spesialistene og de politiske lederne en annen oppfatning: Russland har tradisjonelt sett opprettelsen av en palestinsk stat som sentralt for sikkerheten i Midtøsten. Etter 7. oktober har Kreml fordømt både Hamas-angrepet, «som det ikke finnes noen begrunnelse for», og «den vilkårlige bombingen av boligområder i Gaza». Kreml har også kommet med gjentatte oppfordringer til våpenhvile – inkludert et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd 13. oktober (som USA la ned veto mot) – og en politisk løsning på palestinaspørsmålet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal