Ufullendt folkeopprør i Chile

I oktober 2019 tvang et stort folkeopprør den sittende høyreregjeringen til å starte prosessen med å bytte ut grunnloven fra Pinochet-diktaturets dager. Over fem år senere har lite endret seg i Chile.

Fra et av de siste valgkampmøtene til dagens president Gabriel Boric i Santiago 16. desember 2021. Boric vant valget, men har slitt med å gjennomføre politikken sin på grunn av grunnloven fra Pinochet-diktaturet og manglende flertall i parlamentet. Foto: Claudio Abarca Sandoval, Nurphoto / Alamy.

«Siden mobiliseringene våre mot ulikhet i 2019 har ingenting egentlig endret seg», sukker Ignacio Puelma, som deltok i protestene i Santiago den gang. I Chile eier fortsatt én prosent av befolkningen nesten 40 prosent av nasjonalformuen.

Estallido social, «det sosiale utbruddet», som protestene ble kalt av demonstrantene og mediene, varte i fem måneder. Opp mot to millioner mennesker gikk ut i gatene i hovedstaden 25. oktober, før opprøret kulminerte i en generalstreik 12. november, mens demonstrasjonene fortsatte til mars 2020. Noe lignende hadde aldri før skjedd i landet. Folkeopprøret var rettet mot regjeringen ledet av milliardæren Sebastián Piñera (president fra 2010 til 2014 og 2018 til 2022), og mot sosiale ulikheter, høye levekostnader og sosial urett skapt av den nyliberale økonomiske politikken som ble grunnlovsfestet under diktaturet til Augusto Pinochet (1973–1990). Opprøret fikk to viktige utfall.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal