Vi som trekker stigen opp etter oss

Ministere fra 146 land møttes i den mexikanske badebyen Cancun, under Verdens Handelsorganisasjon (WTO) femte ministermøte. Målet er å komme frem til en global handelsavtale. Men veien frem er lang og kontroversiell. Steinar Alsos rapporterer fra Cancun.

oktober 2003

Forhandlingsrunden i WTO kalles Utviklingsrunden. I realiteten forsøker de rike landene å hindre utviklingslandene i å bruke de samme virkemidlene som vi selv har brukt for å oppnå økonomisk og industriell utvikling. Vi trekker stigen opp etter oss.

Historien om industriutvikling i nord er en historie om prøving og feiling, en historie om et utall ulike modeller og industripolitiske virkemidler. I noen land, som Frankrike, har sterke, statlige selskaper spilt en viktig rolle som lokomotiver i den økonomiske utviklingen. Andre steder, som i deler av Nord-Italia, har det vokst fram industrielle distrikter med klynger av tett samarbeidende små og mellomstore bedrifter. Langt i fra alt som har vært forsøkt har gått bra – er det noen som husker det norske bilprosjektet Troll? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal