Et nasjonalistisk prosjekt

Denne måneden setter det kinesiske kommunistpartiet i gang en kampanje for å gjenreise regimets sosialistiske image. Men historien om «kinesisk kommunisme» er fremfor alt historien om en form for revolusjonær nasjonalisme.

januar 2005

Det gjentas til stadighet: Kinas makt vokser, og landet vil alene kunne utfordre USA innen 2025 – eller senest innen 2050, det året Kina ifølge enkelte eksperter til og med kan komme til å forbigå hele det europeiske kontinentet. Den kinesiske økonomiens bragder lovprises overalt, mens de kritiske røstene har stilnet.

Det er bare å slå fast at den kinesiske staten har vist seg å være mer solid enn de tilsynelatende svakhetene ga inntrykk av. I enda større grad gjelder dette Kommunistpartiet – en betegnelse som for øvrig blir mer malplassert for hver dag som går. Det skulle riktignok ikke så mye klarsynthet til for å spå at Mao Zedongs død i 1976 ville etterfølges av en periode med «av-maoisering» – regimets etterlatenskaper, spesielt etter Kulturrevolusjonen, bar bud om det. Men gapet er likevel stort mellom «av-maoisering» og det Kina vi ser i dag. Få trodde en slik forvandling var mulig, i hvert fall ikke med Kommunistpartiet ved roret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal