Kina

Et nasjonalistisk prosjekt

Denne måneden setter det kinesiske kommunistpartiet i gang en kampanje for å gjenreise regimets sosialistiske image. Men historien om «kinesisk kommunisme» er fremfor alt historien om en form for revolusjonær nasjonalisme.

Posted on

Det gjentas til stadighet: Kinas makt vokser, og landet vil alene kunne utfordre USA innen 2025 – eller senest innen 2050, det året Kina ifølge enkelte eksperter til og med kan komme til å forbigå hele det europeiske kontinentet. Den kinesiske økonomiens bragder lovprises overalt, mens de kritiske røstene har stilnet.

Det er bare å slå fast at den kinesiske staten har vist seg å være mer solid enn de tilsynelatende svakhetene ga inntrykk av. I enda større grad gjelder dette Kommunistpartiet – en betegnelse som for øvrig blir mer malplassert for hver dag som går. Det skulle riktignok ikke så mye klarsynthet til for å spå at Mao Zedongs død i 1976 ville etterfølges av en periode med «av-maoisering» – regimets etterlatenskaper, spesielt etter Kulturrevolusjonen, bar bud om det. Men gapet er likevel stort mellom «av-maoisering» og det Kina vi ser i dag. Få trodde en slik forvandling var mulig, i hvert fall ikke med Kommunistpartiet ved roret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver