Reklamens politiske potens

Kan populærkulturelle produkter have en politisk indflydelse. Når tøjfirmaet Benetton i samarbejde med non profit organisationer bruger truede aber i deres kampagne, er der så blot tale om et kynisk blikfang for at sælge en vare? Eller ligger der ligefrem en mulig politisk gevinst bag?

mars 2005

Godmodige øjne stirrer på forbrugeren. Øjnene, der indbyder til varme og ømhed, tilhører Bonny, der er 5 år og spiller en af hovedrollerne i Benettons seneste kommunikationskampagne James and other Apes. Billboards kan ses i alverdens storbyer, og foldere findes i 5000 butikker. Efter at have brugt døende AIDS-patienter og albanske bådflygtninge er turen nu kommet til de udrydningstruede aber. Det virker tydeligt, at Benetton forsøger at undslippe sit rygte om ekstrem kynisme, som især 1990'er-reklamerne bidrog til, ved nu at fremstille aben som en sympatisk charmør, der blot er uheldig at dele planet med menneskene. Her er ingen afbrændte lig eller iturevne lemmer. Og så er projektet i øvrigt blåstemplet af Jane Goodall, chimpansernes ven par excellence, og det britiske Natural History Museum.

Kampagnen er det seneste i rækken af samarbejder mellem tøjfirmaet og non profit organisationer. Og det er en type samarbejde, der hersker uenighed om. Mens nogen mener, at der må gives direkte økonomisk støtte i et sådant samarbejde, har andre den holdning, at publicity om en god sag kan være tilstrækkelig. Endelig er konsekvenserne af kampagnesamarbejder mellem non profit organisationer og kommercielle virksomheder uafklarede. Kan det tænkes, at en kampagne, som burde afstedkomme politisk handling, i stedet virker passiverende? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal