Storverk om Pariserkommunen

Den franske tegneren Jacques Tardi har laget et monumentalt kriminaldrama som tar oss med på gatene under det revolusjonære regimet i Paris noen vårmåneder i 1871.

mai 2005

Selv om Pariserkommunen bare varte i drøyt to måneder, ble den et forbilde for både sosialistiske og anarkistiske bevegelser. Nyordningen var unik fordi ulike revolusjonære retninger lyktes i å samarbeide, og vanlige arbeidere fikk reell innflytelse både politisk og økonomisk. Lenin mente Pariskommunen var et faktisk eksempel på proletariatets diktatur, og da han døde ble han begravd med restene fra et av Kommunens røde flagg rundt seg.

Jacques Tardis tegneserie Folkets røst (på fransk: Le cri du peuple) fullføres nå i mai på dansk med fjerde og siste bind fra forlaget Carlsen Comics. Serien er engasjerende historieskriving på gateplan og dokudrama på sitt beste. En rekke karakteristiske figurer gir oss vidt ulike ståsted i de dramatiske vårmånedene 1871, samtidig som serien holdes sammen av et kløktig kriminalmysterium. Serien har fått både tegner- og publikumsprisen i Angoulême, Europas største tegneseriefestival. Tardi må dele rosen med Jean Vautrin, forfatteren av romanen som serien er basert på (utgitt på fransk av Grasset i 1999). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal