Storverk om Pariserkommunen

Den franske tegneren Jacques Tardi har laget et monumentalt kriminaldrama som tar oss med på gatene under det revolusjonære regimet i Paris noen vårmåneder i 1871.

Den franske tegneren Jacques Tardi har laget et monumentalt kriminaldrama som tar oss med på gatene under det revolusjonære regimet i Paris noen vårmåneder i 1871.

Selv om Pariserkommunen bare varte i drøyt to måneder, ble den et forbilde for både sosialistiske og anarkistiske bevegelser. Nyordningen var unik fordi ulike revolusjonære retninger lyktes i å samarbeide, og vanlige arbeidere fikk reell innflytelse både politisk og økonomisk. Lenin mente Pariskommunen var et faktisk eksempel på proletariatets diktatur, og da han døde ble han begravd med restene fra et av Kommunens røde flagg rundt seg.

Jacques Tardis tegneserie Folkets røst (på fransk: Le cri du peuple) fullføres nå i mai på dansk med fjerde og siste bind fra forlaget Carlsen Comics. Serien er engasjerende historieskriving på gateplan og dokudrama på sitt beste. En rekke karakteristiske figurer gir oss vidt ulike ståsted i de dramatiske vårmånedene 1871, samtidig som serien holdes sammen av et kløktig kriminalmysterium. Serien har fått både tegner- og publikumsprisen i Angoulême, Europas største tegneseriefestival. Tardi må dele rosen med Jean Vautrin, forfatteren av romanen som serien er basert på (utgitt på fransk av Grasset i 1999). (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Realpolitikkens hverdagshelter

Default thumbnail
Neste sak

Etter «sedertrerevolusjonen»

Andre saker om Tegneserie

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Alternativ anerkjennelse

På årets tegneseriefestival i Angoulême demonstrerte franske serieskapere mot stadig vanskeligere levekår. Siden 1990-tallet har alternative

Til siste mann

Pandemier har gang på gang utslettet samfunn i tegneseriene. Særlig går det hardt utover menn når

Brecht i Brooklyn

Han har fortolket Romeo og Julie med graffiti og ghettoblastere, men med sitt nye kulturkritiske magasin

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.