Et kolonialiseringsprosjekt

Bosettingene er det største hinderet for en uavhengig palestinsk stat. Mange steder er det store og fattige ultraortodokse familier som bare forsøker å forbedre egne levekår. Slik møtes sosial nød og nådeløst landrøveri.

Modi’in Illit er en stor jødisk bosetting på Vestbredden. Den ligger på et landområde som tilhører fem palestinske landsbyer: Ni’lin, Kharbata, Saffa, Bil’in og Dir Qadis. Det er faktisk den raskest økende jødiske bosettingen på Vestbredden, og den kommer snart til å få bystatus. Innbyggertallet er i dag på over 30 000, og om det israelske boligdepartementet får det som det vil, vil Modi’in Illit telle 150 000 innbyggere innen 2020. Den inngår i en av de såkalte «bosettingsblokkene» som en lang rekke israelske regjeringer alltid har villet annektere. Det er en klar forbindelse mellom utvidelsen av bosettingene og byggingen av separasjonsmuren: Utvidelsen av Modi’in Illit har ruinert de palestinske jordbrukerne i Bil’in, en liten landsby med omtrent 1700 innbyggere, og muren som bygges mellom den jødiske bosettingen og den palestinske landsbyen fratar palestinerne halvparten av deres gjenværende landområder, omtrent 2000 dunam.

Siden februar 2005 har innbyggerne i Bil’in ført en ikkevoldelig kamp mot muren. Sammen med israelske fredsaktivister og internasjonale frivillige har de demonstrert hver fredag, hånd i hånd, og trosset bulldosere og soldater. Og dette er ikke et isolert tilfelle. Flere palestinske landsbyer som lider under byggingen av muren – Jayyous, Biddu, Deir Ballut og Budrus, bare for å nevne et par – har de siste fire årene tatt del i vanskelige, ikkevoldelige motstandskampanjer. Disse kampanjene, som nærmest er ukjente utenfor Palestina, koordineres ofte av lokale Folkekomiteer mot muren, og de har hatt beskjedne, men prisverdige resultater: De har stanset eller forsinket arbeidet med denne muren som frarøver dem land og tvinger dem til å leve i små og middels store enklaver. I Budrus og Deir Ballut har innbitt motstand til og med bidratt til å endre murens planlagte trasé, og gjort det mulig for landsbybeboerne å ta tilbake deler av de konfiskerte vinmarkene, vannkildene og jordene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0