Kulturell globalisering

Calcutta-baserte Seagull Foundation er en lokal bokhandel og et kultursenter, men en regional og global fredsaktør. Le Monde diplomatique møtte grunnleggeren, Naveen Kishore, da han var på besøk i Oslo.

Da jeg for femten år siden var på reise i India, var det en ung italiener som fortalte meg om rickshawførerne i Calcutta. De syklet ikke, slik de gjorde i resten av India: de løp, trekkende på en vogn med en eller to passasjerer mer eller mindre bekvemt plassert på et lite sete. Hvert år, under regntiden flommet gatene over. Så for å få vannet unna, fjernet man kumlokkene. Man kan se det for seg: at man blir trukket rundt i Calcuttas gater av et stakkåndet, slitende, svettende menneske. Og plutselig forsvinner dette mennesket rett foran øynene ens, ned i avløpssystemet. «Så har du kanskje til og med betalt for turen», tilføyde den unge italieneren lakonisk.

Men om Calcutta er byen der fattigdom tvinger de minst privilegerte til å spille russisk rulett med sitt liv, har den også tradisjonelt vært Indias kulturhovedstad. Den indiske dokumentarfilmskaperen, fotografen, lysdesigneren og forleggeren Naveen Kishore representerer det dannende, høykulturelle og humanistiske Calcutta. Han startet sin karriere innen lysdesign og reklame. Overskuddet kanaliserte han inn i politisk teater, i utgivelser av humanistisk og filosofisk litteratur samt i utviklingen av et kunstlaboratorium som etterhvert fungerte både som utstillingssted og som arena for diskusjon av kunstneriske, sosiale og politiske problemstillinger. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Den «nye britiske filmen»

Default thumbnail
Neste sak

Passiv dødshjelp

Andre saker om India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet. Indias 17. parlamentsvalg viste nok en

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.