India

Kulturell globalisering

Calcutta-baserte Seagull Foundation er en lokal bokhandel og et kultursenter, men en regional og global fredsaktør. Le Monde diplomatique møtte grunnleggeren, Naveen Kishore, da han var på besøk i Oslo.

Posted on

Da jeg for femten år siden var på reise i India, var det en ung italiener som fortalte meg om rickshawførerne i Calcutta. De syklet ikke, slik de gjorde i resten av India: de løp, trekkende på en vogn med en eller to passasjerer mer eller mindre bekvemt plassert på et lite sete. Hvert år, under regntiden flommet gatene over. Så for å få vannet unna, fjernet man kumlokkene. Man kan se det for seg: at man blir trukket rundt i Calcuttas gater av et stakkåndet, slitende, svettende menneske. Og plutselig forsvinner dette mennesket rett foran øynene ens, ned i avløpssystemet. «Så har du kanskje til og med betalt for turen», tilføyde den unge italieneren lakonisk.

Men om Calcutta er byen der fattigdom tvinger de minst privilegerte til å spille russisk rulett med sitt liv, har den også tradisjonelt vært Indias kulturhovedstad. Den indiske dokumentarfilmskaperen, fotografen, lysdesigneren og forleggeren Naveen Kishore representerer det dannende, høykulturelle og humanistiske Calcutta. Han startet sin karriere innen lysdesign og reklame. Overskuddet kanaliserte han inn i politisk teater, i utgivelser av humanistisk og filosofisk litteratur samt i utviklingen av et kunstlaboratorium som etterhvert fungerte både som utstillingssted og som arena for diskusjon av kunstneriske, sosiale og politiske problemstillinger. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver