En felles demokratisk stat – to nasjoner?

Oslo-avtalens største tragedie fra 1993 var dens evne til å gjøre drømmen om en tostatsløsning om til et nytt apartheidmareritt. Helt siden 1994 har palestinerne i praksis blitt innesperret snarere enn frigjort, som følge av Israels adgangskontroll, opprettingen av permanente kontrollposter og hovedterminaler som deler landet i bantustaner, samt doblingen av antallet israelske bosettere. 19. februar stadfestet Ehud Olmert og Mahmoud Abbas deres engasjement for en tostatsløsning overfor Condoleezza Rica. Denne prinsipperklæringen har derimot små sjanser for å lykkes–så lenge kolonialiseringen av Vestbredden fortsetter. Det palestinske lederskapet har også sviktet det palestinske folket på grunn av ineffektivitet, korrupsjonen og de indre konfliktene som tok over etter selvstendighetskampen. Nå hever stadig flere heller stemmen for å opprette én felles demokratisk stat med to nasjoner–i hele det historiske territoriet til Palestina. En idé om én stat for alle innbyggerne–muslimer, jøder og kristne. Og dette fordi regionen går mot ny avgrunnsdyp apartheid, snarere enn mot to levedyktige og sameksisterende selvstendige stater.

Meron Benvenisti, viseordfører i Jerusalem på 70-tallet, skrev for tre år siden at spørsmålet ikke lenger dreide seg om det en gang kom til å dannes en tonasjonal stat i Israel-Palestina, men heller å definere hvilken type tonasjonalisme som vil bli innført.1 Anerkjente intellektuelle på begge sider – som Edward Said og Azmi Bishara, historikeren Illan Pape, universitetsprofessorene Tanya Reinhart og Virginia Tiley, så vel som journalistene og aktivistene Amira Haas og Ali Abunimah – har påpekt at en slik løsning er uunngåelig.2 En rekke bøker forsvarer for tiden denne ideen (se rammetekst). Alle tar utgangspunkt i samme oppfatning: Oslo-avtalen har mislykkes og de okkuperte palestinske territoriene har blitt oppstykket i en rekke «bantustaner».3 Kort fortalt går regionen mot ny avgrunnsdyp apartheid, snarere enn mot to levedyktige og sameksisterende selvstendige stater.

«Oslo-avtalen har mislykkes og de okkuperte palestinske territoriene har blitt oppstykket i en rekke 'bantustaner'.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0