Sami, Soros og Støre

Lukkede samfunn opererer etter det gammeltestamentlige, der fiender er nyttige redskaper for å legitimere egen makt. 5000 slike «fiender» sitter nå fengslet i USA uten dom.

mars 2007

En historie fra virkeligheten: George Bush kommer mot deg. Du er kvinne, muslim, bærer skaut. Han smiler til deg, rekker fram hånden. Det er en solfylt dag i Tampa, Florida. Folk har samlet seg til jordbærfestival. Bush er presidentkandidat, og på PR-turne: «Du og jeg har noe felles vi to. Vi er begge 'People of the Book.'» Du tar ham i hånden, og smiler tilbake. Men hvor var mannen din Sami al-Arian – nå som du hadde Bush for hånden? Sami er professor i USA og politisk aktivist. Han kjemper palestinernes sak – derfor tok dere med hele familien på festivalen der Bush skulle møte opp. Du får tak i Sami, og Bush poserer villig på bildet som tas av hele familien, mens han forteller Sami: «Din kone har et pent smil». Det ble ikke rom for å snakke palestinernes sak …

Norske Line Halvorsen aktuelle dokumentarfilm om den palestinske familiens senere skjebne går nå på kino [se omtale av USA mot Al-Arian i forrige avis]. Sami Al-Arian er i dag USAs mest omtalte politiske fange. Han har sultestreiket siden 22. januar, og ligger til medisinsk overvåking. Professoren i Computer Science ved University of South Florida, mistet jobben en uke etter han ble arrestert i februar 2003 – som «terrorist» og leder for den amerikanske cellen av Palestinsk Islamsk Jihad (PIJ). Det hører nå med til historien at av 51 anklagepunkter for Al-Arian og tre medtiltalte, kjente ikke juryen ham skyldig på et eneste punkt – etter en seks måneders lang rettssak basert på framlegging av mangelfulle «bevis» og bruk av 80 irrelevante vitner. Men dessverre er ikke juryflertall nok for amerikansk rettsvesen – to av tolv jurymedlemmer viste dissens på 9 punkter. Det var nok til at myndighetene gjenopptok saken. Al-Arian sitter derfor ennå i fengsel. Hans «store forbrytelse» var i mange år å støtte palestinernes sak ved foredrag, taler, humanitær pengestøtte samt aktivt politisk arbeid overfor kongressen og andre. Altså bruk av ytringsfriheten (grunnlovens 1st Amendment) til å utrykke politisk uenighet – nå lite tolerert etter Bushs innføring av The Patriot Act. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal