Leder

Sami, Soros og Støre

Lukkede samfunn opererer etter det gammeltestamentlige, der fiender er nyttige redskaper for å legitimere egen makt. 5000 slike «fiender» sitter nå fengslet i USA uten dom.

Posted on

En historie fra virkeligheten: George Bush kommer mot deg. Du er kvinne, muslim, bærer skaut. Han smiler til deg, rekker fram hånden. Det er en solfylt dag i Tampa, Florida. Folk har samlet seg til jordbærfestival. Bush er presidentkandidat, og på PR-turne: «Du og jeg har noe felles vi to. Vi er begge 'People of the Book.'» Du tar ham i hånden, og smiler tilbake. Men hvor var mannen din Sami al-Arian – nå som du hadde Bush for hånden? Sami er professor i USA og politisk aktivist. Han kjemper palestinernes sak – derfor tok dere med hele familien på festivalen der Bush skulle møte opp. Du får tak i Sami, og Bush poserer villig på bildet som tas av hele familien, mens han forteller Sami: «Din kone har et pent smil». Det ble ikke rom for å snakke palestinernes sak …

Norske Line Halvorsen aktuelle dokumentarfilm om den palestinske familiens senere skjebne går nå på kino [se omtale av USA mot Al-Arian i forrige avis]. Sami Al-Arian er i dag USAs mest omtalte politiske fange. Han har sultestreiket siden 22. januar, og ligger til medisinsk overvåking. Professoren i Computer Science ved University of South Florida, mistet jobben en uke etter han ble arrestert i februar 2003 – som «terrorist» og leder for den amerikanske cellen av Palestinsk Islamsk Jihad (PIJ). Det hører nå med til historien at av 51 anklagepunkter for Al-Arian og tre medtiltalte, kjente ikke juryen ham skyldig på et eneste punkt – etter en seks måneders lang rettssak basert på framlegging av mangelfulle «bevis» og bruk av 80 irrelevante vitner. Men dessverre er ikke juryflertall nok for amerikansk rettsvesen – to av tolv jurymedlemmer viste dissens på 9 punkter. Det var nok til at myndighetene gjenopptok saken. Al-Arian sitter derfor ennå i fengsel. Hans «store forbrytelse» var i mange år å støtte palestinernes sak ved foredrag, taler, humanitær pengestøtte samt aktivt politisk arbeid overfor kongressen og andre. Altså bruk av ytringsfriheten (grunnlovens 1st Amendment) til å utrykke politisk uenighet – nå lite tolerert etter Bushs innføring av The Patriot Act. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver