NED – CIAs diskrete arvtaker

CIAs dårlige rykte fikk Reagan til å opprette National Endowment for Democracy i 1983. Fondet presenterer seg som en stiftelse for demokrati, men har samme mål som CIA, nemlig å destabilisere fiendtligsinnede regjeringer gjennom finansiering av lokale opposisjonsgrupper.

«En stor del av det vi gjør i dag, gjorde CIA i all hemmelighet for 25 år siden.» Denne overraskende betroelsen ble gitt til Washington Post 22. september 1991 av Allen Weinstein. Historikeren Weinstein var den første presidenten i National Endowment for Democracy (NED), en ikke-kommersiell amerikansk organisasjon med høyverdige mål om å fremme menneskerettigheter og demokrati. Det er i hvert fall slik organisasjonen presenterer seg selv.

NED fantes ikke femten år tidligere, da den samme dagsavisen 26. februar 1967 avslørte en skandale med internasjonale ringvirkninger: CIA finansierte utenlandske fagforeninger, kulturorganisasjoner, media og kjente intellektuelle. I artikkelen kom det også fram hvordan organisasjonen skaffet penger. «Byråets» tidligere offiser Philip Agee bekreftet dette for oss: «CIA benyttet seg av kjente amerikanske stiftelser, men også andre enheter som var opprettet for dette formålet og som kun eksisterte på papiret.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0