/

Democracy Now! – et håp for den kritiske nyhetsformidlingen

Den amerikanske nyhetsdekningen er preget av kommersielle aktører som sjelden stiller seg kritisk til makten. Et hederlig unntak er det uavhengige nyhetsprogrammet Democracy Now!

For to år siden gikk en liten gruppe aktivister fra en landsby i det fjellkledde nordøstre hjørnet av Tennessee til sin lokale radiostasjon. Med en underskriftskampanje på 70 underskrifter klarte de å overtale dem til å sende det progressive nyhetsprogrammet Democracy Now!. Ved første øyekast kan denne delen av Appalachia virke som et ugjestmildt sted for en slik aksjon. I denne fattige landbruks- og gruvedriftsregionen stemmer et overveldende flertall republikansk – 75 prosent oppslutning ved forrige presidentvalg. Ifølge Joseph Fitsanakis, leder for Democracy Now!'s sendinger i delstaten Washington, er det «et sted hvor man for 30 år siden ikke hadde noen politisk innflytelse med mindre man var medlem av Ku Klux Klan.»

Fitsanakis dannet nylig Democracy Now Tri-Cities (DNTC) sammen med en gruppe likesinnede for å forsvare og skape blest om Democracy Now! på vestkysten. Noen av de økonomiske støttespillerne til den stort sett lytterstøttede stasjonen krever at sendingen tas av luften før de gir mer penger. Fitsanakis påpeker at progressiv politisk aktivisme i denne delen av landet kan bli møtt med personangrep: kuler gjennom vinduer, forgiftning av hunder … «Fagforeningsfolk som organiserer gruvearbeiderne her har flere slike historier å fortelle.» Et av DNTCs hovedmål er å opprette et nettverk av taleføre støttespillere som kan ta til motmæle hvis det blir satt i gang kampanjer mot programmet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0