Når poesi blir terrorisme

Storbritannias nye terrorlovgivning førte til at Samina Malik ble dømt til ni måneders fengsel for noen bøker og et internettalias.

januar 2008

23 år gammel kvinnen Samina Malik satte nylig en ufrivillig rekord i Storbritannia da hun ble den første kvinnen i landet som er dømt etter antiterrorloven Terrorism Act, som ble vedtatt i 2000. Årsaken er at hun publiserte dikt med voldelig innhold på internett, leste for mange bøker om våpenbruk og kampsport og sendte e-poster til radikale islamistiske organisasjoner, og ikke minst at hennes internettalias var «Den lyriske terrorist».


ABSURD NOK ER det definert som en forbrytelse i Terrorism Act hvis en person «samler eller arkiverer informasjon det er sannsynlig at en person kan ha nytte av hvis denne utfører eller forbereder en terroristhandling, eller er i besittelse av et dokument eller opptegnelse av denne typen».1 Å ytre denne informasjonen er ikke forbudt, men det kan tydeligvis straffe seg å lese den.

Lovbestemmelsen snudde brått opp ned på til livet til Malik i oktober 2006, etter at politiet hadde ransaket soverommet hennes og funnet en samling med bøker om terroristmetoder, bruk av skytevåpen og tunge våpen, giftoppskrifter og manualer på nærkampmetoder. Påtalemyndigheten hevdet at hun hadde blitt medlem i en ekstrem organisasjon kalt Jihad Way, som angivelig er opprettet for å spre terroristpropaganda for Al-Qaida.

Under rettsaken mot henne ble også dikt hun hadde publisert på islamske nettsteder under pseudonymet «Den lyriske terrorist», registrert som bevismateriale.2 I diktene lovpriset hun blant annet Osama bin Laden og martyrdøden. Malik hevdet at diktene var meningsløse, og at pseudonymet bare var tilfeldig brukernavn. At de hadde et voldelig innhold, forklarte hun med at hun var inspirert av tekstene til rappere som Tupac Shakur og 50 Cent. Maliks forsvarsadvokat, John Burton, plasserte diktene hennes i samme tradisjon som 1. verdenskrigpoeten Wilfred Owen. Han mente det var ingen tegn i diktene på at hun tok del i terroristiske grupper. «Poesi kan beskrives som rystende, sjokkerende og til og med avskyelig. Hva er hensikten? Er det å sjokkere, gjøre opprør?», sa Burton til retten.

Aktor Jonathan Sharp hevdet imidlertid at «disse meddelsene er en sterk indikasjon på at Samina Malik var dypt involvert med terroristrelaterte grupper».3 Han mente hun var en «usannsynlig», men «dedikert» islamsk ekstremist.4 Bakgrunnen til Malik styrker i hvert fall påstanden om «usannsynlighet». Da hun var elev ved Villiers High School i Southall, var hun på mange måter et forbilde til etterfølgelse. Hun var for eksempel kaptein på skolens basket-, fotball- og hockeylag, var med i skolekoret og meldte seg frivillig på et ambulanselag.

Ifølge Peter Clarke, leder for Kontraterrorismekommandoen ved Londonpolitiet, ingen uskyldig lek hun deltok i: «Hun hadde voldelige ekstremistiske syn som hun delte med andre likesinnede på internett. Hun forsøkte også å donere penger til en terroristgruppe. Hun hadde ideologien, evnen og viljen til å få tilgang til og laste ned materiale som kunne ha vært nyttig for terrorister», sier han til BBC.

For sin forbrytelse fikk Malik den 6. desember omsider en dom på ni måneders fengsel, selv om en jury i en lavere rettsinstans fant henne ikke skyldig i å være i besittelse av terroristrelaterte dokumenter.

© norske LMD

Fotnoter:
1 Terrorism Act 2000: «Part VI Miscellaneous Terrorist offenses», Avsnitt 58, punkt a og b. http://www.opsi.gov.uk/acts/acts2000/ukpga_20000011_en_6#pt6-pb1-l1g58

2 Et eksempel kan leses på i en artikkel fra The Times: «Poetic shop assistant guilty of building library of terror». http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/crime/article2836243.ece

3 BBCNews: «Lyrical Terrorist' found guilty» http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7084801.stm

4 Guardian Unlimited: « Lyrical terrorist' convicted over hate records». http://www.guardian.co.uk/terrorism/story/0,,2207426,00.html'gusrc=rss&feed=networkfront

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal