Reformer for de rike

De rike gis stadig flere skattefritak. Arvesølvet i form av offentlige tjenester doneres til private selskaper. Samtidig utsettes lønnsmottakerne for stadig mer utpressing: Jobb mer for mindre! I Frankrike har denne utvikling pågått i lang tid, men Sarkozy har bestemt seg for å sette opp farten.

«Voldsom sløsing», «virkelig skandaløse lønninger» … Disse anklagene om bedriftsledernes levestandard kommer ikke fra glødende aktivister ytterst til venstre, heller ikke fra rasende, oppsagte arbeidere, men fra Jean-Claude Juncker, som er formann i Eurogruppen (som omfatter finansministrene i euroområdet, den europeiske sentralbanksjefen og en representant for EU-kommisjonen). Disse framstående medlemmene av det europeiske nomenklatura godtok – og tok kanskje også initiativet til – at denne sorten sjefstillegg skulle få skattefritak. Nå bekymrer de seg for den ødeleggende virkningen av at storfinansen stiller sin utsvevende livsførsel til skue i disse tider med streng lønnspolitikk.

I Frankrike har Nicolas Sarkozy ikke nølt med å slå knytteneven i bordet: Fra nå av er skattefordelene på slike gaver, som kan trekkes fra på skattbar fortjeneste, begrenset til én million euro (åtte millioner kroner)! Det skulle øyensynlig mer til for å skremme Peugots generaldirektør Christian Streiff, som bevilget seg «den feiteste lønnsøkningen»1 (+ 616 prosent) blant de 40 ledende selskapene på børsen i Paris (CAC 40)2 i 2007. I farten mottok den samme Christian Streiff gratulasjoner fra arbeidsminister Xavier Bertrand for å ha avviklet 35-timersuken i en av gruppens bedrifter, gjennom å pålegge de ansatte å arbeide mer uten å tjene mer. Slik virker rettferdigheten som pønskes ut i maktens gyldne slott. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Stadioner uten supportere

Neste sak

Mirakelmanden fra Ljubljana?

Mer Frankrike

Pandemisk byutvikling

Mange hevder at storbyene nå vil oppleve fraflytting, men den demografiske nedgangen begynte faktisk før korona­pandemien.Å

Fransk markedsfeminisme

Emmanuel Macrons regjering har kuttet båndene til Frankrikes tradisjonelle kvinnebevegelse, for å favorisere gründerfeminisme og kvinnelige

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

0 kr 0