Jo større løgnen er

Israel har lært av tidligere feil. Allerede forut for angrepet på Gazastripen hadde hæren sørget for at ingen journalister kom inn til Gaza. I tillegg utarbeidet de israelske myndighetene en mediestrategi basert på et knippe argumenter, som israelske myndigheter og deres støttespillere ustanselig har hamret inn i vestlige massemedier. La oss se nærmere på argumentene.

På mange måter minner offensiven mot Gaza om krigen i Libanon sommeren 2006, som de israelske lederne tydeligvis har lært noe av. Ikke strategisk lærdom, for da måtte de tatt disse berømte «smertefulle beslutningene» – det vil si, å følge folkeretten – som ville lagt grunnlag for en varig fred med nabolandene. Snarere tvert imot har de unngått å gjenta ikke bare de militære, men også de kommunikasjonsmessige feilene. Den strenge interne innstramningen, forbudet mot å gå inn på Gazastripen, som sparte tv-seerne for bilder av et martyrisert Gaza, har blitt fulgt opp av iherdig propaganda utad.

«Et nytt informasjonsdirektorat har blitt opprettet for å påvirke mediene, med en viss suksess,» kunne den britiske ukeavisen The Observer avsløre. «Og da angrepet begynte for en uke siden, ble en flodbølge av diplomater, lobbygrupper, bloggere og andre Israel-tilhengere sluppet løs for å hamre inn en håndfull nøye utarbeidede budskap.»1 Drivkraften i dette maskineriet, tidligere FN-ambassadør Dan Gillerman, forteller: «Jeg har aldri sett […] utenriksdepartementet, forsvarsministeren, statsministerens kontor, politiet og hæren arbeide så koordinert, så effektivt.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

«Bankene får penger, vi får kuler»

Default thumbnail
Neste sak

Nasjon søker stat

Andre saker om Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret palestinerne inne i den

Israels glasstak

På tross av progressive lover på 1990-tallet er israelske kvinners rettigheter og levekår truet av machokultur,

Alltid tilbake til start

Femti år etter seksdagerskrigen. På seks dager i juni 1967 erobret Israel Sinai, syriske Golan, Vestbredden,

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.