Hvorfor oppturen ikke kommer i morgen

Finansakrobatene har kommet seg tilsynelatende tørrskodd gjennom finanskrisen, i motsetning til lønnsmottakerne som vil presses enda mer i tiden som kommer. Hvordan unngå å se at generell lønnsnedgang og velferdskutt ikke gir et godt grunnlag for økonomisk vekst?

september 2009

Samtidig som den økonomiske krisen stadig sprer sine illgjerninger, har man våren 2009 vært vitne til alle mulige besvergelser for å lokke den kjære veksten raskt tilbake. Ikke et eneste værtegn har blitt oversett: børsindeksenes (skjøre) skjelving; prisstigningen (ustø) på råvarer og fossil energi; lavere vekst i arbeidsledigheten i USA og oppmuntrende prognoser fra den amerikanske sentralbanken; IMFs utsagn om utsikter for global vekst i 2010; vekst i den tyske industriproduksjonen; det «svakt positive» resultatet til Société Générale så langt i andre halvdel av 2009 og det solide overskuddet til investeringsbanken Goldman Sachs i tredje kvartal; utsiktene til at de amerikanske bankene vil tilbakebetale de føderale hjelpepakkene. Etter vårens blomstring og sommerens innhøsting, har BNP-ene i Tyskland, Frankrike og Japan begynte å stige.

Uten å dvele ved usikkerheten i disse spådommene, er det verdt å spørre seg om det antatte lyset i enden av tunnelen snarere, og ganske tragisk, er frontlyktene til et tog som kommer i motsatt retning? Selv om de mest optimistiske prognosene skulle slå til,1 vil arbeidsledigheten fortsette å krype oppover i 2009 og 2010, fordi den forventede gjenopphentingen vil være langsom. Euro-området kan i løpet av 2010 nå en offisiell arbeidsledighet på 11,5 prosent (mot et 7,5 prosent i begynnelsen av 2008). Bare for Frankrike, der nærmere 180 000 arbeidsplasser forsvant i siste kvartal i 2008,2 forventes det at 591 000 stillinger vil forsvinne i 2009. I USA, der syv millioner allerede har mistet jobben, skaper det skremmende snittet på 331 000 nye arbeidsledige per måneden i mai, juni og juli (645 000 i snitt fra november 2008 til april 2009) frykt for en arbeidsledighet på 10 prosent ved utgangen av 2009. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal