Økologisk framtidswestern

Legendariske Enki Bilals siste album Animal'z er en science fiction-fabel om hva som kan skje hvis ikke klimaforhandlingene kommer ut av dødvannet etter København-toppmøtet. Selv om Bilal skyr politisk agitasjon, er framtidsbildene hans ofte rammende samtidssatire.

Franske Enki Bilal er en av de europeiske tegneserienes få superstjerner. Et nytt album trykkes i flere hundre tusen eksemplarer, og originaltegningene hans auksjoneres ut for millionbeløp. Gjennom sine egne science fiction-epos og de eldre politiske albumene tegnet etter manus av Pierre Christin, har 58 år gamle Bilal skapt seg et renommé som en substansiell og samfunnskritisk serieskaper. Men stjernestatusen skyldes vel så mye tegningenes voldsomme uttrykksfullhet, på bristepunktet av mange motsetninger: dyster og sensuell, kjølig og intens, rufsete og elegant, gusten og fargerik – kitsch og ekte.

Bilals siste album Animal’z, som nylig utkom på dansk og dermed er tilgjengelig også i norske seriebutikker, er en fabulerende tilnærming til miljøkamp og økokatastrofe. Science fiction er Bilals hjemmebane, men det er første gang at framtidsbildene hans har en så direkte miljøpolitisk dimensjon. Albumet kom ut i Frankrike i fjor vår, men har ikke blitt mindre aktuelt med dødvannet i klimaforhandlingene etter København-toppmøtet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

«You really moved me!»

Default thumbnail
Neste sak

Livet etter undergangen

Andre saker om Tegneserie

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Alternativ anerkjennelse

På årets tegneseriefestival i Angoulême demonstrerte franske serieskapere mot stadig vanskeligere levekår. Siden 1990-tallet har alternative

Til siste mann

Pandemier har gang på gang utslettet samfunn i tegneseriene. Særlig går det hardt utover menn når

Brecht i Brooklyn

Han har fortolket Romeo og Julie med graffiti og ghettoblastere, men med sitt nye kulturkritiske magasin

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.