Økologisk framtidswestern

Legendariske Enki Bilals siste album Animal'z er en science fiction-fabel om hva som kan skje hvis ikke klimaforhandlingene kommer ut av dødvannet etter København-toppmøtet. Selv om Bilal skyr politisk agitasjon, er framtidsbildene hans ofte rammende samtidssatire.

Franske Enki Bilal er en av de europeiske tegneserienes få superstjerner. Et nytt album trykkes i flere hundre tusen eksemplarer, og originaltegningene hans auksjoneres ut for millionbeløp. Gjennom sine egne science fiction-epos og de eldre politiske albumene tegnet etter manus av Pierre Christin, har 58 år gamle Bilal skapt seg et renommé som en substansiell og samfunnskritisk serieskaper. Men stjernestatusen skyldes vel så mye tegningenes voldsomme uttrykksfullhet, på bristepunktet av mange motsetninger: dyster og sensuell, kjølig og intens, rufsete og elegant, gusten og fargerik – kitsch og ekte.

Bilals siste album Animal’z, som nylig utkom på dansk og dermed er tilgjengelig også i norske seriebutikker, er en fabulerende tilnærming til miljøkamp og økokatastrofe. Science fiction er Bilals hjemmebane, men det er første gang at framtidsbildene hans har en så direkte miljøpolitisk dimensjon. Albumet kom ut i Frankrike i fjor vår, men har ikke blitt mindre aktuelt med dødvannet i klimaforhandlingene etter København-toppmøtet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

«You really moved me!»

Default thumbnail
Neste sak

Livet etter undergangen

Andre saker om Tegneserie

Moderne byggeklosser

En ny tegneserieroman kritiserer sementromantikk og ødeleggende byutvikling i Armenias hovedstad Jerevan,

0 kr 0