Verken for eller mot Vesten

Mens Europa oppslukes av frykt for massiv innvandring fra Libya, er USA er bekymret for hvilken innvirkning den arabiske oppvåkningen vil få på maktbalansen i regionen. Araberne derimot, er mest opptatt av å vinne frihet og kontroll over sine egne liv og samfunn, uten innblanding fra øst og vest.

Flere uker med streiker og demonstrasjoner slo innover det store muslimske landet. Økonomisk og sosial krise, presidentfamiliens plyndring av staten, og et grenseløst autoritært styre hadde svekket USAs siste støttespiller i regionen. Washington gir likevel slipp på sin gamle allierte. Utenriksministeren ber diktatoren gå av for å «åpne veien for en overgang til demokrati».

Vi er ikke i Egypt i februar 2011, men i Indonesia i mai 1998. Det er Madeleine Albright som snakker, ikke Hillary Clinton. Suharto, som kom til makten i 1965 med hjelp fra CIA i 1965, blir tvunget av scenen etter å ha massakrert en halv million reelle og antatte kommunister. Med Berlinmurens fall (1989) og Sovjetunionens sammenbrudd (1991) mistet Indonesia sin rolle som forpost i kampen mot kommunismen. I Washington foretrakk man å støtte demokratiseringsbevegelsen, og styre den i retning av USAs interesser. I tillegg ønsket daværende president Bill Clinton å forbedre USAs rykte. Det har vist seg å være et klokt valg, for Jakarta har holdt fast på de tette båndene til Washington, selv om Indonesia er et aktivt medlem i Den islamske konferanse og har vist seg som en selvstendig aktør, som i tilfellet med det iranske atomprogrammet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Skammen er tankens ven

Neste sak

Revolt med ruter

Mer Midtøsten

0 kr 0