Arabisk vår i Palestina

Komiteen som organiserte demonstrasjonene 15. mai oppfordret alle palestinere, i utlandet og i de okkuperte territoriene, til å gå mot Israel. De ba dem avstå fra all vold, og bare bevæpne seg med palestinske flagg. Mobiliseringen er et svar på de mislykkede fredsforhandlingene og blindsporet Hamas og Fatah har havnet i.

Bildene av palestinere samlet på Israels grenser 15. mai 2011 var en drøm for noen, et mareritt for andre. På 63-årsdagen for Israels selvstendighetserklæring og nakba («katastrofen», da flere hundre tusen palestinere ble kastet ut av hjemmene sine) gikk demonstranter fra Syria, Libanon, Jordan og Gaza mot det forjettede land. De var ikke mer enn et par tusen, men de fikk hele verden til å spørre: Hva vil skje hvis flere millioner flyktninger fredelig marsjerer sammen for å flytte grenser og murer? Har disse flyktningene –- som etter Oslo-avtalen i 1993 har vært oversett av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), selv om det var de som vekket palestinerne på 60-tallet – valgt å ta skjebnen i egne hender?

I Ramallah henger det bannere som krever at alle palestinerne – på Vestbredden og Gaza, i Beirut og Amman – sammen skal velge et Nasjonalråd for hele det palestinske folket. Og det oppfordres til en grunnleggende reform av PLO. Er dette en ny etappe i frigjøringskampen? Israels brutale reaksjon – 14 ubevæpnede palestinere ble drept 15. mai – viser hvor urolige landets lederne er. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0