Finanskrisens evige gjenkomst

Verdensøkonomien befinner seg igjen på kanten av stupet. Sommeren 2011 ligner mye på høsten 2008.

september 2011

Det var et av disse usikre øyeblikkene der alle skjelver, vakler og ingen lenger tviler på at det hele kommer til å gå under. 7. september 2008 ble boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac satt under statlig styring. 15. september erklærte den ærverdige banken Lehman Brothers seg konkurs. 16. september kjøpte den amerikanske regjeringen landets største forsikringsselskap, American Internationl Group (AIG). Sjokket vokste, børsene stupte. De amerikanske myndighetene nasjonaliserte en betydelig del av bilindustrien og sprøytet flere hundre milliarder dollar inn i økonomien. Keynes, New Deal, en strategisk stat var igjen blitt honørord.

I en allmenn anger forargret forretningsborgerskapet seg at «ingenting vil lenger bli som før». Forsiden på Newsweek hevdet, nærmest skrekkslagen, «Nå er vi alle sosialister». Time Magazine oppfordret til å «revurdere Marx» for «å redde kapitalismen», et (lykkelig) utfall som virket så usikkert at Washington Post spurte «Er kapitalismen død?»1 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal