Militærindustrielt kompleks i fritt fall

Den russiske hæren står ikke lenger i sentrum for landets militærindustri. Den forsømte hæren må nøye seg med aldrende teknologi, mens nye produsenter utkonkurrerer den russiske eksporten. For å snu utviklingen har president Medvedev lansert en gigantisk investeringsplan.

oktober 2011

Russland vant overveldende i lynkrigen mot Georgia i august 2008. De russiske lederne ga seg likefullt i kast med en total omlegging av militæret allerede i oktober samme år. «Russlands politiske ledere har vært svært kloke,» sier militæreksperten Alexander Golts. «Det et sjelden at en regjering igangsetter reformer etter å ha vunnet en krig. Men i dette tilfellet viste den russiske hæren flere tegn på å være alderstegen og ute av stand til å håndtere moderne våpen, til tross for ti gode år hvor de ulike våpengrenene ble tilført store ressurser. Dette fikk den russiske forsvarsministeren Anatolij Serdjukov til å gå i gang med den mest radikale reformen på 150 år.»

Allerede på 90-tallet avdekket de to krigene i Tsjetsjenia hærens svakheter. Konflikten med Georgia i 2008 fikk et lite overraskende utfall bare 48 timer etter at kamphandlingene brøt ut. En våpenhvile diktert av Moskva ble inngått etter fem dager. Likevel ble konflikten en vekker for både den militære og den politiske ledelsen. Episoden viste i hvilken grad ledelsen av hæren var foreldet, i likhet med systemene for rekognosering og samband. Georgia hadde ingen egne jagerfly. Likevel har Russland erkjent at fire fly (tre jagerfly og et bombefly) ble skutt ned av georgierne (i Tbilisi hevder de å ha skutt ned hele 21 fly).1 Det var ingen tvil om Russlands tallmessige og materielle overmakt, men den georgiske hæren viste en klar teknologisk overlegenhet, med tanks av typen T-72 ombygd i Tsjekkia, israelskproduserte droner og moderne kommunikasjonssystemer,. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal