Lærer uten lærere

Hver femte ungdomsskoleelev i Mexico undervises via satellitt-tv, i skoler uten driftsbudsjett. Landets høyreregjering prioriterer heller å forsterke de sosiale ulikhetene med å gi de velstående privatskolene skattefritak og bonuser for gode resultater på de nasjonale prøvene. Men nå skal internett redde det offentlige skolesystemet.

februar 2012

Mattetimen går mot slutten. En jingle ringer, slik den gjør hvert kvarter. Den annonserer det alle elevene venter på: reklamepausen. Den første reklamen viser en familie foran en husrekke. «Regjeringen har bygd fire millioner hus for de fattigste!» sier en stolt reklamestemme. Den neste reklamen ligner på en Hollywood-film: Skumle forbrytere plager en bakbundet mann. «Å beskytte menneskerettighetene er en prioritet for den føderale regjeringen,» utbasunerer reklamestemmen. For barna i landsbyen Amatlan de Quetzalcóatl, to timer sør for Mexico by, har en ny skoledag startet.

Vi er i hjertet av delstaten Morelos, hvor bøndene for et århundre siden, under Emiliano Zapatas ledelse i 1910-revolusjonen, krevde en gratis og god skole. Her skjer undervisningen via satellitt, som i så mange andre meksikanske landsbyer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal