Lærer uten lærere

Hver femte ungdomsskoleelev i Mexico undervises via satellitt-tv, i skoler uten driftsbudsjett. Landets høyreregjering prioriterer heller å forsterke de sosiale ulikhetene med å gi de velstående privatskolene skattefritak og bonuser for gode resultater på de nasjonale prøvene. Men nå skal internett redde det offentlige skolesystemet.

Mattetimen går mot slutten. En jingle ringer, slik den gjør hvert kvarter. Den annonserer det alle elevene venter på: reklamepausen. Den første reklamen viser en familie foran en husrekke. «Regjeringen har bygd fire millioner hus for de fattigste!» sier en stolt reklamestemme. Den neste reklamen ligner på en Hollywood-film: Skumle forbrytere plager en bakbundet mann. «Å beskytte menneskerettighetene er en prioritet for den føderale regjeringen,» utbasunerer reklamestemmen. For barna i landsbyen Amatlan de Quetzalcóatl, to timer sør for Mexico by, har en ny skoledag startet.

Vi er i hjertet av delstaten Morelos, hvor bøndene for et århundre siden, under Emiliano Zapatas ledelse i 1910-revolusjonen, krevde en gratis og god skole. Her skjer undervisningen via satellitt, som i så mange andre meksikanske landsbyer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Guttestrekene som ble politiske

Default thumbnail
Neste sak

Saharas tikkende bombe

Andre saker om Mexico

Default thumbnail

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.