Generøsitet og modvækst

Med den største recession i nyere tid står det klart selv for økonomer at det gamle paradigme om vækst for vækstens egen skyld ikke længere er gangbar mønt. Vi ved alle at dette er uforeneligt med planetens grundbetingelser, men det er svært at forholde sig til denne indirekte og abstrakte erkendelse.

I sin bog Fornuftig modvækst viser den franske forfatter Serge Latouche at tanken om bæredygtighed er utilstrækkelig, hvis ikke den baserer sig på en besindig modvækst. Modvækst indebærer ikke at man er imod vækst, men at man er for en besindig og fornuftig omgang med vækst. «Målet er et samfund, hvor man lever bedre, alt mens man arbejder og forbruger mindre,» skriver Latouche. Begrebet ’bæredygtig udvikling’ giver først da mening, mener Latouche. Når bæredygtig udvikling står alene, fremstår den som blot en sprogbrug der konverteret til teknologi bryster sig af at kræve mindre energi. Således fremstår den for staten og virksomhederne, ifølge Latouche, som et ideologisk fix hvor man bevarer profitterne men undgår at ændre vaner og kurs. «Det drejer sig stadig om at pynte på etiketten frem for at ændre indholdet,» skriver Latouche.

Man løser ikke de sociale problemer i verden uden at ændre på økologiens krise og de levemåder og vaner der er forbundet med den. Vi har derfor, som Latouche påpeger, brug for en anden form for vækst der hviler på en helt anden logik end den økonomiske tænkning, der hviler på en grundlæggende begrænset og isoleret logik der bag matematiske beregninger skjuler en ligegyldighed overfor biologiens og termodynamikkens love. «Tror man virkelig, at ubegrænset vækst er mulig på en afgrænset planet?» spørger Latouche retorisk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Plutokrati

Default thumbnail
Neste sak

Kommunismens ånd og skjebne

Andre saker om Filosofi

Tilbake til klassen

I over førti år har venstreintellektuelle tolket bort begreper som kapital, klasse

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.