Kommunismens ånd og skjebne

Nye fortolkninger av Marx og av 1900-tallets politiske historie aktualiserer spørsmålet om kommunisme. Finnes det en framtid for en politikk som kaller seg kommunistisk?

oktober 2012

«Skredderen fra Ulm» ble gjort berømt av Brecht: Han var en alminnelig håndverker besatt av ideen om å bygge en maskin som gjorde at mennesker kunne fly. En dag var han overbevist om at han hadde funnet løsningen, så han gikk til den lokale biskopen og sa: «Se, jeg kan fly!» Biskopen krevde at han beviste det. Da hoppet skredderen håpefullt ned fra kirketaket, men falt bare rett ned på bakken. Noen århundrer etter, derimot, konkluderte Brecht, fant faktisk menneskene ut hvordan de kunne fly.

Denne liknelsen har gitt navn til Lucio Magris bok The Tailor of Ulm. Communism in the Twentieth Century, utgitt på italiensk i 2009, oversatt til engelsk og utgitt på Verso i 2011. Poenget er selvsagt at kommunismen er et prosjekt som kan sammenliknes med skredderens ønske om å fly: Betyr alle krasjlandingene i løpet av 1900-tallet at man bør gi opp det kommunistiske prosjektet? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal