Politisk filosofi

Kommunismens ånd og skjebne

Nye fortolkninger av Marx og av 1900-tallets politiske historie aktualiserer spørsmålet om kommunisme. Finnes det en framtid for en politikk som kaller seg kommunistisk?

Posted on

«Skredderen fra Ulm» ble gjort berømt av Brecht: Han var en alminnelig håndverker besatt av ideen om å bygge en maskin som gjorde at mennesker kunne fly. En dag var han overbevist om at han hadde funnet løsningen, så han gikk til den lokale biskopen og sa: «Se, jeg kan fly!» Biskopen krevde at han beviste det. Da hoppet skredderen håpefullt ned fra kirketaket, men falt bare rett ned på bakken. Noen århundrer etter, derimot, konkluderte Brecht, fant faktisk menneskene ut hvordan de kunne fly.

Denne liknelsen har gitt navn til Lucio Magris bok The Tailor of Ulm. Communism in the Twentieth Century, utgitt på italiensk i 2009, oversatt til engelsk og utgitt på Verso i 2011. Poenget er selvsagt at kommunismen er et prosjekt som kan sammenliknes med skredderens ønske om å fly: Betyr alle krasjlandingene i løpet av 1900-tallet at man bør gi opp det kommunistiske prosjektet? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver