Hemmeligheten bak den finske skolen

Alt fra franske liberalister til britiske trotskister valfarter til Finland for finne ut hva som gjør at landets skole kommer ut på topp i de internasjonale rangeringene. Finnene selv bryr seg lite om rangeringene og ser på skolevesenets suksess som del av en helhet.

januar 2013

Verken porter eller gjerder sperrer inngangen til barneskolen i finske Rauma. For å komme inn på skolen må du bare gå forbi en stor garasje med sykler og leker. Alt fra gymsalen til musikkrommet synes å være laget for å ønske barn velkommen. I skoletimen på 45 minutter har engelsklærerinnen fem forskjellige aktiviteter. Hun fanger alles oppmerksomhet fra første sekund, med en ball som går rundt til de som tar ordet. En ikke ukjent metode i klasserom i andre land, men med i snitt 12,4 elever per lærer – et av de høyeste snittene for barneskoler i Europa – er den spesielt effektivt her.

I midten av august er innhøstingen ennå ikke ferdig når Fanny Soleilhavoup og Fabienne Moisy følger barna sine til deres andre skolestart i Finland. De to permitterte franske lærerne bor i Finland hvor deres ektemenn jobber. De forestilte seg aldri at valget av en lokal skole, i stedet for den franske skolen de fikk tilbud om, skulle snu opp ned på deres oppfatning av skolen. «Mine tre sønner er i ferd med å bli bra folk,» sier Claire Herpin, som har bestemt seg for å holde seg langt unna Frankrike. «Her respekterer man at de er annerledes. De respekterer de andre. Lærerne er flinke til å oppmuntre dem og få fram det beste i dem.» Dysleksi, frafall og tidlig utvikling: De to familiene opplevde noen relativt vanlige situasjoner, men det franske skolevesenet klarte ikke å ta seg av dem. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal