Den usynlige hånden

I Athenernes statsforfatning forteller Aristoteles om hvordan athenerne, før demokratiet ble innført, opplevde en «lang periode med politisk strid mellom overklassen og folket». «Ikke bare var styret fullstendig oligarkisk, men de fattige, med kvinner og barn, var slaver under de rike,» skriver Aristoteles. «All jord var i hendene på noen få, og hvis leien ikke ble avlevert, risikerte både jordarbeiderne selv og deres barn å bli bortført. Alle som fikk lån, måtte stille sin egen person som sikkerhet. Det massene opplevde som det tyngste og bitreste var den slavetilstand som det politiske systemet holdt dem i.»

Krisen ingen har klart å finne den enkle løsningen på ruller videre i EUs utkanter. Verken den berømte troikaen – IMF, ESB og EU-kommisjonen – eller andre kriserammede land klarer å knekke koden med sine stadig mer drastiske sparetiltak. Og bak lurer den økende sannsynligheten for at krisen i eurosonen snart vil krype nærmere Europas midte.

Etter at søkelyset de siste ukene har vært på Kypros’ falleferdige banker, er turen nå kommet til Portugal, igjen. Statsminister Passos Coelho overlevde nylig sin fjerde mistillitsavstemning i parlamentet, og lovet i begynnelsen av april nye kutt i helse- og utdanningsbudsjettene. Selv om regjeringen har kuttet 13 milliarder euro siden den kom til makten i juni 2011, har budsjettmålene troikaen satte for sin redningspakke ikke blitt nådd, og nye kutt må til. Portugals økonomi krympet med 3,2 prosent i fjor. I Slovenia sliter også bankene og kan bli neste euroland som trenger en redningspakke, og dermed gå inn i samme nedadgående spiral som alle de andre landene som har blitt påtvunget nedskjæringer som gang på gang har vist seg å feile å gjøre situasjonen verre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Medisinsk forskning uten patenter

Default thumbnail
Neste sak

Lærdommen fra Nikosia

Andre saker om Leder

0 kr 0