Leder Indignados

Demokratisk kultur

Revolusjoner innfrir sjelden alle forhåpningene de vekker. I disse dager inntar flere hundre tusen egyptere igjen Tahrir-plassen i Kairo med krav om at president Mohammed Morsi og Det muslimske brorskapet gir slipp på makten de vant etter revolusjonen som felte Hosni Mubaraks langvarige autoritære regime. Egypterne har åpenbart ikke gitt slipp på forhåpningene som ble skapt våren 2011.

Posted on

I løpet av 2011 spredte en rekke protester seg fra Egypt og Tunisia til indignados i Spania og Hellas, og Occupy Wall Street i USA. Sist-nevnte ga også støtet til en kortvarig global protestbevegelse over hele verden under merkelappen Occupy. Den store oppslutningen den gangen har så langt ikke brakt med seg noen større synlige endringer. Alle disse protestbevegelsen har siden forsvunnet som store folkelige mobiliseringer, men flere lever videre i mindre og mer varige lokale initiativ, fra bydelskomiteer i Madrid til gjeldsslettekampanjer i New York.

Men etter 2011 har det stadig kommet nye utbrudd på uventede plasser, nå nylig i Brasil og Tyrkia, i noe som kan ligne en global protestbølge. Protestene henviser stadig til hverandre og har på overflaten en svært lik strategi med okkupering av offentlige plasser, og ikke minst den samme mistroen til de etablerte politiske kreftene, både til høyre og til venstre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver