Kapitalens pris

Det finnes et større problem enn lønnsutgifter. Politikere og næringslivsledere sier til stadighet at vi må våge å ta opp enkelte «tabuer», når det dreier seg om å kutte lønninger og sosiale goder. Men det finnes et reelt tabu som aldri nevnes: stadig dyrere kapital.

Det ville utvilsomt vært interessant å gjøre om på den sjanglende ferden Europa har gjennomgått, som nå har endt med at alle våre problemer knyttes til konkurransedyktighet og – i forlengelsen – arbeidskostnader. Subprime-krisen er glemt, i likhet med bankenes likviditetskrise, de gigantiske nedskrivningene av verdipapirer, lånetørken, fallende etterspørsel, forvandlingen av privat gjeld til offentlig gjeld, sparepolitikken. Som den tyske regjeringstalsmannen, Ulrich Wilhelm, sa allerede i 2010, «Europa i sin helhet må bli mer konkurransedyktig» for å korrigere handels-ubalansene i eurosonen og stabilisere de offentlige finansene.[ref]Financial Times, London, 22. mars 2010.[/ref]

De europeiske lederne har utvilsomt forstått at de interne skjevhetene i EU ikke lar seg løse med et kappløp mot bunnen mellom de 27 medlemslandene om å bli mest konkurransedyktig – noe som, i beste fall, kan kalles et nullsumspill. Nå foreslår de i stedet at vi skal bli mer konkurransedyktig mot resten av verden. «Europa i sin helhet» skal bruke alle sine krefter på å rette opp handelsbalansen mellom medlemslandene og vinne mot de eksterne handelspartnerne. Vi venter i spenning på at OECD eller Verdens handelsorganisasjon (WTO) gir ordren om å øke konkurransedyktigheten til «verden i sin helhet» for å få en sunn handel med Mars. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Skønheden er ikke ensom

Default thumbnail
Neste sak

Fra blindspor til regional krig

Andre saker om Økonomi

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0