Demokratiets kiste

Edward Snowdens avsløringer om de amerikanske etterretningstjenestenes innsamling og lagring av brukerdata og e-poster både i og utenfor landegrensene, har ledet til flere hendelser som avslører både en utsøkt dobbeltmoral og en generell antidemokratisk tendens i Europa og USA.

august 2013

Da Bolivias president Evo Morales ble nektet å fly gjennom luftrommene til Frankrike, Italia og Spania la det for dagen hvor stor makt USA har over europeiske ledere. At den blotte mistanken om at Snowden kunne være om bord var nok til at disse landene ikke bare nektet, men også forsøkte å komme seg inn i presidentens fly (se Morales’ egen beretning om hendelsen på side 4), sier det meste om det mildt sagt skjeve maktforholdet mellom USA og Europa. Eller som Morales selv sier det: «De brøt alle prinsippene om oppriktighet og internasjonale konvensjoner, og forvandlet deler av det europeiske kontinentet til et kolonialisert territorium.»

Hendelsen sier ikke bare noe om dette maktforholdet, men også noe om de organene som i sitt mandat skal ivareta innbyggernes interesser og demokratiske rettigheter. Foruten å ha enorme overvåkningsorganer, har amerikanske myndigheter også gjort overvåkningen til et stort marked for private underleverandører, blant annet selskapet Snowden arbeidet for. Spørsmålet har vært reist før og reises nå igjen med enda større relevans: Er dette overvåkningskomplekset selv i ferd med å bli en av de største truslene mot det liberale demokratiet det i prinsippet skal beskytte? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal