Militærets skygge over revolusjonen

Statskupp? Folkeopprør? Ny fase i revolusjonen? Det er vanskelig å tolke de store demonstrasjonene som ledet til at Mohamed Mursi ble styrtet 30. juni. Brorskapet har mye av ansvaret for nederlaget sitt, men bak demonstrantene ser vi konturene av militæret og det gamle regimet.

august 2013

Det var overraskende å høre en militærkilde si at 14 millioner egyptere (opp mot 23 millioner har blitt nevnt) demonstrerte i gatene 30. juni – og se hæren gi mediene flyfoto som bevis. Det var også underlig at folk fra innenriksdepartementet hevdet dette var de største demonstrasjonene i Egypts historie. Selvsagt kan man tvile på realiteten til de 15, eller 23, millioner underskriftene bevegelsen Tamarod («Opprør») hadde samlet inn for å kreve Mursis avgang. Og det var nærmest bare latterlig da en «egyptisk filosof» forsikret at disse hadde blitt «talt av Grunnlovsdomstolen».2

Men det betyr ikke noe. For 30. juni opplevde Egypt den største mobiliseringen siden januar–februar 2011. Egypterne samlet seg for å gjenta kravene om verdighet, frihet og sosial rettferdighet. De ville vise at de var imot politikken til Mursi og organisasjonen hans, Det muslimske brorskapet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal