Kjønnstrøbbel i Riyadh

Inspirert av lokale og amerikanske tv-serier har unge saudiske kvinner, uavhengig av legning, begynte å kle seg androgynt. De kaller seg selv buya, gutter.

september 2013

«Det er strengt forbudt med store smykker med avvikende motiver som hodeskaller, uanstendige uttrykk og bilder av kjendiser, og piercing på uvanlige steder som haken, munnen, oppe på ørene eller i øyenbrynene,» står det på en plakat hengt opp av «kontoret for overvåking og veiledning» i den delen av Kong Saud University i Riyadh som er reservert kvinner. Formålet er å forby de ulike subkulturene som har utviklet seg på universitetsområdet, især goth og emo (mørke klær og mørk sminke), og buya. Men mange av studentene trosser forbudet.

Buya, fra engelske boy med det arabiske hunkjønnssuffikset a, brukes nå i flere av landene på den arabiske halvøya om kvinner som kler seg i maskuline klær – skjorter, fotballdrakter eller andre vide plagg. Det vil si klær som skjuler de kvinnelige formene på en ikke-islamsk måte, i motsetning til den tradisjonelle tildekningen som skjuler de feminine formene, men ikke sår tvil om kjønnet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal