En sky av logikk

«Månelandingen» har fylt sin åpenbare funksjon: å skape tro på at det finnes en løsning, som ikke vil endre noe som helst, ligger like rundt hjørnet.

oktober 2013

Et av de mest solide argumentene mot Guds eksistens, finnes i Haikerens guide til galaksen. Tesen er at hvis mennesket avkrevde svar fra Gud om hans eksistens, så ville han nekte å svare, «for bevis benekter tro, og uten tro er jeg ingenting.» Mennesket kontrer imidlertid med å påpeke et eksempel på noe som aldri kunne ha oppstått ved en tilfeldighet. Den beviser at Gud eksisterer, hvilket igjen skulle bevise, ifølge Guds egen argumentasjon, at han ikke eksisterer. «Huff da, sier Gud, det hadde jeg ikke tenkt på, og så forsvinner han i en sky av logikk.

Argumentet er en god illustrasjon av hvordan ideologi kan fungere i dag. Troen på at noe er tilfellet og erkjennelsen av at det er det er to vidt forskjellige ting, for eksempel troen på at fair trade-kaffe eller kvotemarkedene for CO2 ikke fungerer og den faktiske erkjennelsen av at de ikke gjør det. Så lenge man tror kan man handle som om kjensgjerningen ennå ikke er en realitet, mens en reell erkjennelse, i det minste for Gud ovenfor, vil lede til en performativ inkonsistens, en ytring som i det den uttales motsier seg selv. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal