Reklamerevolusjonen

Amerikanske myndigheters spionering vekker oppsikt. Samtidig øker en annen overvåking. De private nettgigantene perfeksjonerer stadig sin sporing og innsamling av persondata. Ingenting unnslipper dem: Alt du gjør, stedene du oppsøker, varene du kjøper, folkene du møter.

«En Guinness, John? Stresset, John Anderton? Trenger du ferie?» Hovedpersonen i Minority Report, spilt av Tom Cruise, kan ikke gå et skritt uten å bli overfalt av personrettede annonser på skjermer. Filmens handling foregår i 2054. Da filmen ble spilt inn i 2001, ante nok ikke regissør Steven Spielberg at mange av oppfinnelsene i filmen ville være en realitet bare ti år senere: nettoppkoblede gjenstander, berøringsskjermer, grensesnitt styrt med håndbevegelser, stemmegjenkjenning, nettaviser som oppdateres i sanntid, digitale reklameskilt som kan identifisere folk via øynene (eye tracking). Alle disse teknologiene utprøves nå daglig og revolusjonerer reklameindustrien på bekostning av de tradisjonelle mediene.

Neste år vil Google begynne å selge Google Glass, briller som man kan surfe på nett eller sjekke e-post med bare ved å bøye hodet. Koblet til mobilnettet kan du gå inn på en flyplass og se veien til innsjekkingsskranken, avgangsnummer og boardingtid på brilleglassene. Den andre siden av denne teknologiske utviklingen er åpenbar: Ingenting av det du ser vil unnslippe IT-giganten, alt du gjør, stedene du oppsøker, varene du kjøper, folkene du møter. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Underernært afghansk helsevesen

Neste sak

Innvandrere uten hjemland

Mer Digitalpolitikk

Fossile skylapper

Amazons Jeff Bezos lovet nylig ti milliarder dollar til kampen mot klimaendringene. Men Amazon er en av verstingene i en dataindustri som både hjelper oljeselskaper med å pumpe opp mer olje og selv forbruker enorme mengder ikke-fornybare ressurser.

Det private er politisk

Hver profil, hver «liker», hver tweet, hvert søk, hvert klikk heller en dråpe av salgbar informasjon ned i havet av nedkjølte servere som Amazon, Google og Microsoft har installert på hvert kontinent. Men persondataene kan få en annen skjebne.

Uberiseringen av verden

Teknologiselskapet Uber gjør bileiere til uformelle taxisjåfører. Dette har ikke bare skapt furore blant profesjonelle taxisjåfører: Navnet er nå blitt symbolet på koblingen mellom ny teknologi og et usikkert arbeidsliv.

Silicon Valley og sparepolitikken

Teknologi er løsningen på alle våre problemer, blir vi ofte fortalt, men denne ideen synes snarere å dekke over de sosiale og økonomiske konsekvensene av digitaliseringen av hverdagen.

0 kr 0