Djevelen i musikken

I den kristne middelalderen trodde man djevelen lå i den forminskede kvinten. Mange år senere opphøyde jazzen den til the blue note.

Å la fingrene rusle på tangentene på et piano eller strengene på en gitar … Musiker eller ei, alle har uten tvil gjort dette, uten å forestille seg at man dermed satte sjela si i fare. Et eller annet sted bak tonene lurte nok djevelen likevel.

Det er i det minste hva man trodde i den kristne middelalderen. På den tiden, og helt siden Pythagoras, viste det fullkomne i kosmos seg gjennom tall og harmoni: Quadrivium, de viktigste vitenskapene ved universitetene, var studiet av aritmetikk, geometri, astronomi og musikk. Vitenskaper ingen forestilte seg at man kunne atskille. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Brutaliteten bak bøkene

Neste sak

Som en spøk?

Mer Musikk

Bruken av Bach

Johann Sebastian Bachs musikk har blitt spilt helt siden hans død for 270 år siden, selv om den ikke alltid har vært på moten.

Gjør’e sjæl

Pønken blir ofte redusert til klisjeer, men var mer enn en ungdommelig glede over å provosere.

Musikalsk splittelse

Rock og turbofolk knivet om publikum i Jugoslavia. Med nasjonalismens oppblussing ble de ideologiske konfliktlinjene også musikalske.

Countryens politiske toner

USAs countrymusikk ble lenge foraktet av de progressive elitene, som en reaksjonær sjanger. Nå inviterer Obama på countryfestival.

0 kr 0