Djevelen i musikken

I den kristne middelalderen trodde man djevelen lå i den forminskede kvinten. Mange år senere opphøyde jazzen den til the blue note.

desember 2013

Å la fingrene rusle på tangentene på et piano eller strengene på en gitar … Musiker eller ei, alle har uten tvil gjort dette, uten å forestille seg at man dermed satte sjela si i fare. Et eller annet sted bak tonene lurte nok djevelen likevel.

Det er i det minste hva man trodde i den kristne middelalderen. På den tiden, og helt siden Pythagoras, viste det fullkomne i kosmos seg gjennom tall og harmoni: Quadrivium, de viktigste vitenskapene ved universitetene, var studiet av aritmetikk, geometri, astronomi og musikk. Vitenskaper ingen forestilte seg at man kunne atskille. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal