Chevrons skitne hånd

Som David mot Goliat bestemte lille Ecuador seg for å tvinge Chevron til å betale for forurensingen oljegiganten har utsatt landets innbyggere for. Tjue år senere pågår kampen ennå.

Bilen vår får tekniske problemer og vi må stoppe i en av disse landsbyene i ecuadoriansk Amazonas som neppe dukker opp på Google Maps. Det er kokvarmt. Ved siden av verkstedet selger en dame nips til bilister i nød. Jeg spør henne om litt vann. Hun skal til å hente, men stopper og peker, nærmest skamfull, på en butikk lenger borte: «Det er bedre om du kjøper en flaske hos naboen. Vannet vårt kan være farlig.» Det er andre gang på turen jeg hører dette. «Men er det ikke farlig for dere?» spør jeg. «Vi er visst blitt immune,» sier hun.

Som mange så mange andre landsbyer i provinsene Sucumbíos og Orellana ble også denne anonyme landsbyen etablert av bosettere som strømmet til da amerikanske Texaco begynte å bore etter olje her i 1962. Noen – Sushufinfi, Tarapoa, Yuca og Socha – kan knapt kalles bygder, mens andre – som Coca og Lago Agrio – har fått opp mot 30 000 innbyggere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0