Chevrons skitne hånd

Som David mot Goliat bestemte lille Ecuador seg for å tvinge Chevron til å betale for forurensingen oljegiganten har utsatt landets innbyggere for. Tjue år senere pågår kampen ennå.

Bilen vår får tekniske problemer og vi må stoppe i en av disse landsbyene i ecuadoriansk Amazonas som neppe dukker opp på Google Maps. Det er kokvarmt. Ved siden av verkstedet selger en dame nips til bilister i nød. Jeg spør henne om litt vann. Hun skal til å hente, men stopper og peker, nærmest skamfull, på en butikk lenger borte: «Det er bedre om du kjøper en flaske hos naboen. Vannet vårt kan være farlig.» Det er andre gang på turen jeg hører dette. «Men er det ikke farlig for dere?» spør jeg. «Vi er visst blitt immune,» sier hun.

Som mange så mange andre landsbyer i provinsene Sucumbíos og Orellana ble også denne anonyme landsbyen etablert av bosettere som strømmet til da amerikanske Texaco begynte å bore etter olje her i 1962. Noen – Sushufinfi, Tarapoa, Yuca og Socha – kan knapt kalles bygder, mens andre – som Coca og Lago Agrio – har fått opp mot 30 000 innbyggere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Sjakk matt for Mexicos venstreside

Neste sak

Sinnet i Bosnia

Mer Latin-Amerika

Chiles konstitusjonelle problemer

Etter store demonstrasjoner har den chilenske høyreregjeringen gått med på å endre grunnloven fra diktaturets tid. Men det som framstår som en seier for protestbevegelsen, kan vise seg å bli en triumf for høyresiden.

Ikaros i Latin-Amerika

Mange latinamerikanere vil i år velge ny president eller nytt parlament. Men etter store demokratiske framskritt på 2000-tallet, opplever mange land i Latin-Amerika en ny urolig tid med autoritære tilbakeslag.

Nasjonalsymbolet som smittet Argentina

I Argentina finner du mate i alle hjem, kontorer, butikker, gater, busser og tog. Mate kan drikkes alene, men som regel deles den. Da koronapandemien nådde landet, fikk argentinerne valget: slutte med dette sentrale sosiale ritualet eller la smitten spre seg.

Bankmannen, yogien og håpet i Ecuador

7. februar skal ecuadorianerne velge sin neste president. Sittende president Lenín Moreno ble valgt som venstrekandidat, men har gjort alt for å sabotere landets venstreside. Nå håper landets høyreside at han har lykkes med det.

0 kr 0