Palestina

BDS legger press på Israel

Kampanjen for boikott, deinvesteringer og sanksjoner er etter et tiår i ferd med å overbevise mektige økonomiske aktører til å trekke investeringer så lenge Israel nekter palestinerne grunnleggende rettigheter.

Posted on

4. mars 2013 talte Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som han gjør hvert år, på årsmøtet til American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), den største pro-israelske lobbyen i USA. Temaene han tok opp overrasket ingen: Israels sikkerhet, Syria, Irans atomprogram, krav til de palestinske fredsforhandlerne. Men et nytt tema dukket opp og la beslag på en fjerdedel av talen, nemlig den internasjonale kampanjen Boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) mot Israels politikk. BDS ble nevnt 18 ganger.

BDS ble lansert i juli 2005 av 172 palestinske organisasjoner,[ref] For mer om bakgrunnen for BDS-kampanjen, se Willy Jackson, «Folkeretten eller boikott?», Le Monde diplomatique, september 2009[/ref] og oppfordrer til «ikke-voldelige sanksjoner […] helt til Israel oppfyller sine forpliktelser til å anerkjenne palestinernes ufravikelige rett til selvbestemmelse og helt og holdent respekterer påbudene i folkeretten.[ref] Se hele oppropet, «Palestinian Civil Society Call for BDS», på www.bdsmovement.net.[/ref] BDS anbefaler tre tiltak: Økonomisk og institusjonell boikott, tilbaketrekning av utenlandske investeringer, samt sanksjoner mot staten Israel og dens ledere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver