BDS legger press på Israel

Kampanjen for boikott, deinvesteringer og sanksjoner er etter et tiår i ferd med å overbevise mektige økonomiske aktører til å trekke investeringer så lenge Israel nekter palestinerne grunnleggende rettigheter.

4. mars 2013 talte Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som han gjør hvert år, på årsmøtet til American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), den største pro-israelske lobbyen i USA. Temaene han tok opp overrasket ingen: Israels sikkerhet, Syria, Irans atomprogram, krav til de palestinske fredsforhandlerne. Men et nytt tema dukket opp og la beslag på en fjerdedel av talen, nemlig den internasjonale kampanjen Boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) mot Israels politikk. BDS ble nevnt 18 ganger.

BDS ble lansert i juli 2005 av 172 palestinske organisasjoner, og oppfordrer til «ikke-voldelige sanksjoner Se hele oppropet, «Palestinian Civil Society Call for BDS», på www.bdsmovement.net.[/ref] BDS anbefaler tre tiltak: Økonomisk og institusjonell boikott, tilbaketrekning av utenlandske investeringer, samt sanksjoner mot staten Israel og dens ledere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0