Kritikk

Propagandaens bakside

Retorikk som fag er ikke bare et middel til å overtale andre. Det er også nyttig for å gjennomskue propaganda. Dette perspektivet mangler altfor ofte i det akademiske retorikkfaget, noe Jens E. Kjeldsens Hva er retorikk viser.

Posted on

Hvorfor klinger ordet «retorikk» negativt i manges ører? Fordi det kan høres ut ikke bare som «kunsten å overtale», men somkunsten å overtale til tross for at man ikke har gode argumenter. Selv om man klarer å overtale noen, er det jo ikke dermed sagt at det man sier er riktig. Det er forskjell på å overtale og å overbevise. Enkelte virker overbevisende, men er det ikke.

Et skille av denne typen, altså mellom hvordan noe blir framstilt og hvordan det egentlig er, finner vi omtalt som et kjernepunkt i retorikken allerede i antikken. I sitt verk Om talekunsten, som ble utgitt på norsk i 2012, påpeker Cicero at tenkningen etter Sokrates har ført til «denne verkeleg meiningslause, unyttige og kritikkverdige kløyvinga, eg hadde nær sagt mellom språk og hjarte, slik at nokre lærte oss å bruka forstanden, andre å bruka språket.»[ref] Cicero, Om talekunst. De Oratore I–III, oversatt av Hermund Slaattelid, Aschehoug, Oslo, 2012.[/ref] Men ikke all retorikk er uforstandig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver