Monarki i krise

Hæren hjelper den gamle eliten i Thailand. Mye tyder på at det thailandske monarkiet er i ferd med å bryte sammen. Med statskuppet 22. mai prøver hæren å konsolidere sin egen makt på bekostning av demokratiet og staten før monarkiet faller.

juli 2014

Siden slutten på det eneveldige monarkiet i 1932, har Thailand opplevd 17 forsøk på statskupp fra hæren. Tolv av dem har lykkes. Det siste fant sted 22. mai i år, to dager etter at hærsjefen, general Prayuth Chan-ocha, hadde erklært unntakstilstand. I de sju månedene forut ble Bangkok rystet av demonstrasjonene til de såkalte gulskjortene – gult er mandagens farge i den buddhistiske kalenderen, og mandag er fødselsdagen til kong Bhumibol. Demonstrasjonene ble arrangert av Folkets komité for demokratisk reform og ledet av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban (Det demokratiske partiet). Målet var å framprovosere et rettslig og militært statskupp. Nok en gang.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal