Monarki i krise

Hæren hjelper den gamle eliten i Thailand. Mye tyder på at det thailandske monarkiet er i ferd med å bryte sammen. Med statskuppet 22. mai prøver hæren å konsolidere sin egen makt på bekostning av demokratiet og staten før monarkiet faller.

Siden slutten på det eneveldige monarkiet i 1932, har Thailand opplevd 17 forsøk på statskupp fra hæren. Tolv av dem har lykkes. Det siste fant sted 22. mai i år, to dager etter at hærsjefen, general Prayuth Chan-ocha, hadde erklært unntakstilstand. I de sju månedene forut ble Bangkok rystet av demonstrasjonene til de såkalte gulskjortene – gult er mandagens farge i den buddhistiske kalenderen, og mandag er fødselsdagen til kong Bhumibol. Demonstrasjonene ble arrangert av Folkets komité for demokratisk reform og ledet av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban (Det demokratiske partiet). Målet var å framprovosere et rettslig og militært statskupp. Nok en gang.


(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

USAs makt over bankene

Neste sak

Kortfilmkunst!

Mer Thailand

Brutalt eksil

Over to millioner burmesere har emigrert til Thailand. Her jobber de lange dager med tungt fabrikkarbeid for en luselønn, samtidig som de blir diskriminert og bor i ghettoer. Likevel mener de at de har det bedre her enn i hjemlandet.

Kongen, eliten og det thailandske folket

I mars 2010 okkuperte «rødskjortene» finans- og shoppingbydelen Ratchaprasong i Bangkok. En massiv konfrontasjon mellom demonstrantene og den thailandske makten i mai førte til at 88 personer måtte bøte med livet. Rødskjortene har imidlertid ikke gitt opp kampen mot monarkiet, forteller vår utsendte reporter.

0 kr 0