USAs makt over bankene

Amerikanske reguleringsmyndigheter bøtelegger utenlandske banker for brudd på amerikansk lovgivning. BNP-Paribas kan komme til å måtte betale en bot på ti milliarder dollar for å ha brutt USAs embargo mot Iran.

juli 2014

Den 29. mai skriver Wall Street Journal at boten mot BNP-Paribas kan bli på ti milliarder dollar. Den franske banken er anklagd, via sin sveitsiske filial, for å ha brutt USAs embargo mot Cuba, Iran og Sudan fra 2002 til 2009. Saken viser den nye utviklingen til rettspraksisen innen internasjonal finans. I flere måneder har to også andre franske banker, Société générale og Crédit agricole, hatt problemer med amerikanske myndigheter.

Selv før saken i Wall Street Journal skrev den franske presidenten François Hollande til sin amerikanske kollega for å advare om «disproporsjonaliteten i de annonserte sanksjonene» mot BNP-Paribas. Den franske sentralbanksjefen, Christian Noyer, sier han er sjokkert over at amerikansk rett brukes på transaksjoner som «overholder franske og europeiske regler, lover, reguleringer, og FNs regler». Kanskje ville han ikke vært like overrasket hvis han hadde fulgt bedre med på den politiske utviklingen de siste tiårene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal