Økonomi

USAs makt over bankene

Amerikanske reguleringsmyndigheter bøtelegger utenlandske banker for brudd på amerikansk lovgivning. BNP-Paribas kan komme til å måtte betale en bot på ti milliarder dollar for å ha brutt USAs embargo mot Iran.

Posted on

Den 29. mai skriver Wall Street Journal at boten mot BNP-Paribas kan bli på ti milliarder dollar. Den franske banken er anklagd, via sin sveitsiske filial, for å ha brutt USAs embargo mot Cuba, Iran og Sudan fra 2002 til 2009. Saken viser den nye utviklingen til rettspraksisen innen internasjonal finans. I flere måneder har to også andre franske banker, Société générale og Crédit agricole, hatt problemer med amerikanske myndigheter.

Selv før saken i Wall Street Journal skrev den franske presidenten François Hollande til sin amerikanske kollega for å advare om «disproporsjonaliteten i de annonserte sanksjonene» mot BNP-Paribas. Den franske sentralbanksjefen, Christian Noyer, sier han er sjokkert over at amerikansk rett brukes på transaksjoner som «overholder franske og europeiske regler, lover, reguleringer, og FNs regler».[ref] Sébastien Pommier, «Ils veulent sauver le soldat BNP-Paribas» (De vil redde menig BNP-Paribas), L’Express, Paris, 4. juni 2014.[/ref] Kanskje ville han ikke vært like overrasket hvis han hadde fulgt bedre med på den politiske utviklingen de siste tiårene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver