Konkurranse om frihandelsavtalene

Med sin «asiatiske vending» og forhandlinger om Trans-Pacific Partnership konkurrerer amerikanerne med kinesernes nye «silkevei» om å oppnå de gunstigste frihandelsavtalene i Asia.

I juli avviste Indias nye statsminister Narendra Modi handelsavtalen for landbruksvarer som ekspertene i Verdens helseorganisasjon (WTO) hadde kokt sammen. Med det signaliserte han til verden at den døende Doha-runden ikke lenger kunne reddes.[ref] Forhandlingsrunde om liberalisering startet av WTO i 2001; forhandlingen ble stanset i 2006, men gjenopptatt i 2013 og endte med «Bali-pakken» som India nå har kastet på historiens skraphaug.[/ref] Selvsagt var målet hans først og fremst innenrikspolitisk, nemlig å fortsette å subsidiere kornproduksjonen. Men selv om India ikke er det første landet som legger ned veto, fikk beslutningen stor oppmerksomhet, fordi motstanden mot WTOs ambisjoner er blitt stadig større. De fremadskridende landene allierer seg mot de mektige med USA i spissen. Liberaliseringsmaskinen har fått kjepper i hjulene.

Av denne grunn har de vestlige landene (og de multinasjonale selskapene) satset på bilaterale (EU-Canada, USA-Sør-Korea, osv.) og geografiske frihandelsavtaler: TTIP mellom USA og EU, Trans-Pacific Partnership (TPP) mellom USA og elleve stillehavsland. Med denne oppdelingen av planeten håper Washington å lede an i dansen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Se til Sverige

Neste sak

Når sparepolitikk dreper

Andre saker om Frihandel

Default thumbnail

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i

Default thumbnail

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU

0 kr 0