Konkurranse om frihandelsavtalene

Med sin «asiatiske vending» og forhandlinger om Trans-Pacific Partnership konkurrerer amerikanerne med kinesernes nye «silkevei» om å oppnå de gunstigste frihandelsavtalene i Asia.

oktober 2014

I juli avviste Indias nye statsminister Narendra Modi handelsavtalen for landbruksvarer som ekspertene i Verdens helseorganisasjon (WTO) hadde kokt sammen. Med det signaliserte han til verden at den døende Doha-runden ikke lenger kunne reddes. Selvsagt var målet hans først og fremst innenrikspolitisk, nemlig å fortsette å subsidiere kornproduksjonen. Men selv om India ikke er det første landet som legger ned veto, fikk beslutningen stor oppmerksomhet, fordi motstanden mot WTOs ambisjoner er blitt stadig større. De fremadskridende landene allierer seg mot de mektige med USA i spissen. Liberaliseringsmaskinen har fått kjepper i hjulene.

Av denne grunn har de vestlige landene (og de multinasjonale selskapene) satset på bilaterale (EU-Canada, USA-Sør-Korea, osv.) og geografiske frihandelsavtaler: TTIP mellom USA og EU, Trans-Pacific Partnership (TPP) mellom USA og elleve stillehavsland. Med denne oppdelingen av planeten håper Washington å lede an i dansen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal