Frihandel

Konkurranse om frihandelsavtalene

Med sin «asiatiske vending» og forhandlinger om Trans-Pacific Partnership konkurrerer amerikanerne med kinesernes nye «silkevei» om å oppnå de gunstigste frihandelsavtalene i Asia.

Posted on

I juli avviste Indias nye statsminister Narendra Modi handelsavtalen for landbruksvarer som ekspertene i Verdens helseorganisasjon (WTO) hadde kokt sammen. Med det signaliserte han til verden at den døende Doha-runden ikke lenger kunne reddes.[ref] Forhandlingsrunde om liberalisering startet av WTO i 2001; forhandlingen ble stanset i 2006, men gjenopptatt i 2013 og endte med «Bali-pakken» som India nå har kastet på historiens skraphaug.[/ref] Selvsagt var målet hans først og fremst innenrikspolitisk, nemlig å fortsette å subsidiere kornproduksjonen. Men selv om India ikke er det første landet som legger ned veto, fikk beslutningen stor oppmerksomhet, fordi motstanden mot WTOs ambisjoner er blitt stadig større. De fremadskridende landene allierer seg mot de mektige med USA i spissen. Liberaliseringsmaskinen har fått kjepper i hjulene.

Av denne grunn har de vestlige landene (og de multinasjonale selskapene) satset på bilaterale (EU-Canada, USA-Sør-Korea, osv.) og geografiske frihandelsavtaler: TTIP mellom USA og EU, Trans-Pacific Partnership (TPP) mellom USA og elleve stillehavsland. Med denne oppdelingen av planeten håper Washington å lede an i dansen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver