Konkurranse om frihandelsavtalene

Med sin «asiatiske vending» og forhandlinger om Trans-Pacific Partnership konkurrerer amerikanerne med kinesernes nye «silkevei» om å oppnå de gunstigste frihandelsavtalene i Asia.

I juli avviste Indias nye statsminister Narendra Modi handelsavtalen for landbruksvarer som ekspertene i Verdens helseorganisasjon (WTO) hadde kokt sammen. Med det signaliserte han til verden at den døende Doha-runden ikke lenger kunne reddes. Selvsagt var målet hans først og fremst innenrikspolitisk, nemlig å fortsette å subsidiere kornproduksjonen. Men selv om India ikke er det første landet som legger ned veto, fikk beslutningen stor oppmerksomhet, fordi motstanden mot WTOs ambisjoner er blitt stadig større. De fremadskridende landene allierer seg mot de mektige med USA i spissen. Liberaliseringsmaskinen har fått kjepper i hjulene.

Av denne grunn har de vestlige landene (og de multinasjonale selskapene) satset på bilaterale (EU-Canada, USA-Sør-Korea, osv.) og geografiske frihandelsavtaler: TTIP mellom USA og EU, Trans-Pacific Partnership (TPP) mellom USA og elleve stillehavsland. Med denne oppdelingen av planeten håper Washington å lede an i dansen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Se til Sverige

Neste sak

Når sparepolitikk dreper

Mer Frihandel

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i verden: De fattige tar

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for blokkeringen av CETA-avtalen mellom

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, har EU-kommisjonen

0 kr 0