Foto: US Army

Korstoget fortsetter

Det er umulig å ta feil, vi ser nå en relansering av «krigen mot terror» i Midtøsten, i rett linje fra korstoget George W. Bush startet etter angrepene 11. september 2001.

Da Barack Obama inntok Det hvite hus, tok han nødvendige grep etter de sviende nederlagene i Irak og Afghanistan. Administrasjonen bannlyste uttrykket «krig mot terror» og jobbet for å trekke USA ut av hengemyra. Denne utviklingen gjenspeilte at den amerikanske opinionen var gått lei av disse intervensjonene som var så kostbare både i menneskeliv og penger. Washington rettet blikket mot Asia og ønsket å glemme det en amerikansk ekspert kalte «the Middle East, the middle of nowhere»[ref] Edward Luttwalk, sitert i «Le Moyen-Orient au milieu de nulle part», Nouvelles d’Orient, 8. mai 2007.[/ref] – med unntak av oljen, var ikke området lenger strategisk interessant.

Men krisene viste seg daglig i Utenriks-departementet, for USA hadde ikke trukket seg ut. Det viser de mange droneangrepene og målrettede drapene i Pakistan, Jemen og Somalia. Guantánamo eksisterer fortsatt, det er fremdeles amerikanske soldater i Afghanistan, og Israel fikk nok en gang amerikansk støtte under angrepet på Gaza i sommer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Under dekke av terror

Neste sak

Tel Aviv er et annet sted

Andre saker om Midtøsten

Narrespill i Nord-Syria

Tyrkia har invadert Nordøst–Syria for å stanse det kurdisk-ledede selvstyreprosjektet. Invasjonen har

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret

0 kr 0