Foto: US Army
Midtøsten

Korstoget fortsetter

Det er umulig å ta feil, vi ser nå en relansering av «krigen mot terror» i Midtøsten, i rett linje fra korstoget George W. Bush startet etter angrepene 11. september 2001.

Posted on

Da Barack Obama inntok Det hvite hus, tok han nødvendige grep etter de sviende nederlagene i Irak og Afghanistan. Administrasjonen bannlyste uttrykket «krig mot terror» og jobbet for å trekke USA ut av hengemyra. Denne utviklingen gjenspeilte at den amerikanske opinionen var gått lei av disse intervensjonene som var så kostbare både i menneskeliv og penger. Washington rettet blikket mot Asia og ønsket å glemme det en amerikansk ekspert kalte «the Middle East, the middle of nowhere»[ref] Edward Luttwalk, sitert i «Le Moyen-Orient au milieu de nulle part», Nouvelles d’Orient, 8. mai 2007.[/ref] – med unntak av oljen, var ikke området lenger strategisk interessant.

Men krisene viste seg daglig i Utenriks-departementet, for USA hadde ikke trukket seg ut. Det viser de mange droneangrepene og målrettede drapene i Pakistan, Jemen og Somalia. Guantánamo eksisterer fortsatt, det er fremdeles amerikanske soldater i Afghanistan, og Israel fikk nok en gang amerikansk støtte under angrepet på Gaza i sommer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver