Vær frie, det er en ordre!

Etter attentatene i Paris har franske medier insistert på å dele befolkningen i «Charlie» eller «ikke Charlie». Nåde dem som stiller det ubehagelige spørsmålet om en dobbeltmoralsk ytringsfrihet.

Alle fryktet det, men ingen forestilte seg at det skulle skje på denne måten: Fredag 9. januar droppet Montpellier-spiller Abdelhamid el-Kaoutari «Je suis Charlie»-trøya under oppvarmingen til kampen mot Olympique de Marseille. Det begynte umiddelbart å koke på sosiale medier. På søndagen ble trener Rolland Courbis bedt om forklaring på Canal Plus. Dagen etter nektet tre Valenciennes-spillere å gå med den berømte t-skjorta hvis de ikke kunne teipe over «Je suis». I det populære fotballprogrammet After Foot på kanalen RMC var tonen hissig: «I en uke har vi slåss for ytringsfriheten,» sa programleder Gilbert Brisbois, «så la dem få snakke, la oss høre deres forklaring.» Rasende fortsatte journalisten Daniel Riolo: «Ytringsfriheten kommer til å bli argumentet all verdens idioter bruker for å lire av seg all verdens idioti.»

Å være eller å ikke være «Charlie»? I uka etter at franske jihadister massakrerte journalister og tegnere i Charlie Hebdo og to dager senere drepte kunder på et jødisk supermarked, har det vært det brennende spørsmålet i forelesningssaler og redaksjonslokaler. «Forstedene vakler mellom ’Charlie’ og ’ikke Charlie’» var tittelen på en artikkel i Le Monde 16. januar. På forsiden til Aujourd’hui en France 15. januar illustrerte et bilde av en revnet «Je suis Charlie»-plakat «faren for splittelse». Alle som én ble kommandert til ikke bare å velge side, men også godta denne skillelinjen som åpenbar. «Det er nettopp dem som ikke er ’Charlie’ som må kartlegges,» tordnet journalist Nathalie Saint-Cricq på France 2: «De må vi kartlegge, behandle, integrere eller reintegrere i det nasjonale fellesskapet» (12. januar). Enten er du med oss eller med terroristene, var omkvedet i de eksplosive debattene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Angrep på fornuften

Neste sak

Fra holdning til handling

Andre saker om Frankrike

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

Febrilsk virusindustri

Helsevesenet i Frankrike viser seg å være fullstendig uforberedt i møte med Covid-19, mye på grunn

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.