Den store svindelen

154 journalister fra 60 medier i 47 land har undersøkt 106 000 bankkontoer i HSBC og avslørt en gigantisk skattesvindel. Men avsløringene er bare toppen av isfjellet.

I kampen mot skattesvindel synes skattemyndighetene å gjenta i det evinnelige den berømte scenen i Orson Welles’ The Lady from Shanghai (1947) hvor ektemannen jakter på sin ektefelle i en speilsal. Hver gang han tror at han har skutt henne med revolveren, knuser et speil i labyrinten, før de elskende forsvinner ut en hemmelig dør. Etterforskerne i SwissLe-aks-saken vil sannsynligvis havne i samme situasjon. Saken startet da IT-mannen Hervé Falciani fikk tak i filer som tilhørte den sveitsiske filialen av HSBC Private Bank, og virker uten sidestykke i omfang: Ikke mindre enn 106 000 bankkontoer i perioden 2005–2007 er nå gransket av 154 journalister fra 60 medier i 47 land. På lydfilene kan vi høre kommentarer og anbefalinger fra relationship managers, formuesforvaltere med et internasjonalt privat klientell.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Minneindustrien

Neste sak

Slutten på et hatforhold

Andre saker om Økonomi

Den store illusjonen

Før både første og andre verdenskrig fikk britiske Norman Angell mye oppmerksomhet for sin teori om

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.