Den store svindelen

154 journalister fra 60 medier i 47 land har undersøkt 106 000 bankkontoer i HSBC og avslørt en gigantisk skattesvindel. Men avsløringene er bare toppen av isfjellet.

mars 2015

I kampen mot skattesvindel synes skattemyndighetene å gjenta i det evinnelige den berømte scenen i Orson Welles’ The Lady from Shanghai (1947) hvor ektemannen jakter på sin ektefelle i en speilsal. Hver gang han tror at han har skutt henne med revolveren, knuser et speil i labyrinten, før de elskende forsvinner ut en hemmelig dør. Etterforskerne i SwissLe-aks-saken vil sannsynligvis havne i samme situasjon. Saken startet da IT-mannen Hervé Falciani fikk tak i filer som tilhørte den sveitsiske filialen av HSBC Private Bank, og virker uten sidestykke i omfang: Ikke mindre enn 106 000 bankkontoer i perioden 2005–2007 er nå gransket av 154 journalister fra 60 medier i 47 land. På lydfilene kan vi høre kommentarer og anbefalinger fra relationship managers, formuesforvaltere med et internasjonalt privat klientell.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal