Nord-Korea

Kapitalisme med et kvinnelig ansikt

Nordkoreanske kvinner blir stadig mer motebevisste. Det er et tydelig tegn på makten de har erobret som drivkraften i landets parallelløkonomi.

Posted on

Våren 2012 dukket en elegant kvinne opp ved siden av Kim Jong-un. Hun ble senere identifisert som hans kone, Ri Sol-ju. Hennes opptreden skulle gi regimet et mer moderne image, i kontrast til det gåtefulle privatlivet til Jong-uns far, Kim Jong-il, som sjelden opptrådte sammen med sine livsledsagere. Ri Sol-jus diskrete eleganse er ikke noe enestående fenomen i Nord-Korea. Det ser du på stedene som frekventeres av unge kvinner fra de nye, privilegerte samfunnslagene i Pyongyang.

I gatene kler kvinnene seg mer variert og fargerikt. Høye hæler er vanlig, selv blant unge kvinnelige soldater på permisjon. Påvirkningen fra kinesisk mote er godt synlig i de statsdrevne butikkene. Landets største skoprodusent, Potonggang, har begynt å lage modeller for et mer kresent klientell. Det er populært med kort, bleket hår, som hos popgruppen Moran-bong Band (militærjakke, caps bak-fram og trange lårkorte skjørt). Regimet forsøker å pynte på imaget og sender skvadroner av unge, vakre kvinner til restaurantene sine i Kina og Kambodsja. Tv-kanalene sender kontinuerlig konserter med kvinnelige popgrupper, og det statlige flyselskapet Air Koryo gjør det samme i flyene sine. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver