Kapitalisme med et kvinnelig ansikt

Nordkoreanske kvinner blir stadig mer motebevisste. Det er et tydelig tegn på makten de har erobret som drivkraften i landets parallelløkonomi.

Våren 2012 dukket en elegant kvinne opp ved siden av Kim Jong-un. Hun ble senere identifisert som hans kone, Ri Sol-ju. Hennes opptreden skulle gi regimet et mer moderne image, i kontrast til det gåtefulle privatlivet til Jong-uns far, Kim Jong-il, som sjelden opptrådte sammen med sine livsledsagere. Ri Sol-jus diskrete eleganse er ikke noe enestående fenomen i Nord-Korea. Det ser du på stedene som frekventeres av unge kvinner fra de nye, privilegerte samfunnslagene i Pyongyang.

I gatene kler kvinnene seg mer variert og fargerikt. Høye hæler er vanlig, selv blant unge kvinnelige soldater på permisjon. Påvirkningen fra kinesisk mote er godt synlig i de statsdrevne butikkene. Landets største skoprodusent, Potonggang, har begynt å lage modeller for et mer kresent klientell. Det er populært med kort, bleket hår, som hos popgruppen Moran-bong Band (militærjakke, caps bak-fram og trange lårkorte skjørt). Regimet forsøker å pynte på imaget og sender skvadroner av unge, vakre kvinner til restaurantene sine i Kina og Kambodsja. Tv-kanalene sender kontinuerlig konserter med kvinnelige popgrupper, og det statlige flyselskapet Air Koryo gjør det samme i flyene sine. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0