Kapitalisme med et kvinnelig ansikt

Nordkoreanske kvinner blir stadig mer motebevisste. Det er et tydelig tegn på makten de har erobret som drivkraften i landets parallelløkonomi.

Våren 2012 dukket en elegant kvinne opp ved siden av Kim Jong-un. Hun ble senere identifisert som hans kone, Ri Sol-ju. Hennes opptreden skulle gi regimet et mer moderne image, i kontrast til det gåtefulle privatlivet til Jong-uns far, Kim Jong-il, som sjelden opptrådte sammen med sine livsledsagere. Ri Sol-jus diskrete eleganse er ikke noe enestående fenomen i Nord-Korea. Det ser du på stedene som frekventeres av unge kvinner fra de nye, privilegerte samfunnslagene i Pyongyang.

I gatene kler kvinnene seg mer variert og fargerikt. Høye hæler er vanlig, selv blant unge kvinnelige soldater på permisjon. Påvirkningen fra kinesisk mote er godt synlig i de statsdrevne butikkene. Landets største skoprodusent, Potonggang, har begynt å lage modeller for et mer kresent klientell. Det er populært med kort, bleket hår, som hos popgruppen Moran-bong Band (militærjakke, caps bak-fram og trange lårkorte skjørt). Regimet forsøker å pynte på imaget og sender skvadroner av unge, vakre kvinner til restaurantene sine i Kina og Kambodsja. Tv-kanalene sender kontinuerlig konserter med kvinnelige popgrupper, og det statlige flyselskapet Air Koryo gjør det samme i flyene sine. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Milliardærenes monumentale fantasi

Neste sak

Skjebnesvangre graviditeter

Mer Nord-Korea

Lysning i Asia

I de kommende månedene kan det komme en løsning på en konflikt som har vart i tre kvart århundre.

Solskinnspolitikken del 2

Etter mye fram og tilbake tyder alt på at toppmøtet mellom de koreanske lederne og Trump vil finne sted 12. juni. Utsiktene for atomavvæpning er lysere enn noen sinne, mye takket være en iherdig innsats fra sørkoreanske Moon Jae-in.

Hvordan takle Asias Dr. Strangelove

Trump truer med fullstendig utslettelse, mens Russland, Kina og Sør-Korea vil ha dialog på vilkår av at Nord-Korea stanser atomprogrammet sitt. Ingenting tyder på at noen av tilnærmingene vil gjøre Koreahalvøya fri for atomvåpen.

Nord-Koreas rasjonalitet

Trump trapper opp retorikken mot Nord-Korea og krever at Kina inntar en strengere holdning til sin nabo. Det er lite sannsynlig at det vil få de nordkoreanske lederne til å gi opp atomvåpnene, som de ser som en livsforsikring.

Med englevakter i Nord-Korea

Det tok Le Monde diplomatiques Martine Bulard to år å få innreisevisum til Nord-Korea. Visumet gir verken bevegelsesfrihet eller mulighet til spontane samtaler på gata. Med få unntak bestemmer myndighetene hva du skal få se. Men de klarer ikke å skjule alt.

0 kr 0